Hopp til innhold

Fagstoff

Tverrfaglige opplegg om kjønn, seksualitet, kropp og grensesetting

Kjønn, seksualitet, kropp og grensesetting er temaer som er spesielt relevante i det tverrfaglige temaet folkehelse og livsmestring. Her finner du ulike tverrfaglige opplegg knyttet til disse temaene.

Kropp og seksualitet

Vi har alle rett til et trygt seksualliv, og seksualiteten vår har mange ulike sider. Utforsk hva seksualitet er, hvordan du kan få et tilfredsstillende seksualliv, og hvordan seksualiteten påvirker ulike områder av livet.

Seksualitet er en viktig del av livet og handler like mye om fantasier, følelser og tanker som seksuelle aktiviteter. Seksualiteten er mangfoldig, og ungdomstida er en viktig periode for å utforske og å bli trygg på egen seksualitet.

I dette emnet fokuserer vi på mange ulike sider ved seksualitet. Seksualitet er en kilde til glede og nytelse, og vi har laget en læringssti om seksualitet som en introduksjon til temaet.

Andre temaer som vi tar opp i dette emnet, er seksuell orientering, forelskelse og forhold, porno, sexpress og samtykke. Vi har samlet oppgaver og artikler fra mange forskjellige fag, og det kan være spesielt aktuelt å jobbe med dette emnet i fag som samfunnskunnskap, norsk, religion og etikk, helse og oppvekstfag og andre yrkesfag.

Kropp og seksualitet

Seksualitet og grenser

Hvordan kan du sette egne seksuelle grenser og respektere andres? Diskuter grensesetting, og hva vi kan gjøre for ikke å utsette andre for negative opplevelser.

Hvor går grensene mine? Hvor går grensene dine?

Ungdomstida er en viktig periode for å bli kjent med egen og andres seksualitet. Det er en periode der kroppen går gjennom store forandringer. Mye er nytt, og mange kan være usikre på sin egen seksualitet.

Alle har rett til et trygt seksualliv, og for mange ungdommer er seksualitet en kilde til glede og nytelse. Dessverre finnes det også ungdommer som blir utsatt for negative opplevelser. Hvis du ikke respekterer egne eller andres seksuelle grenser, kan det få svært alvorlige konsekvenser. Det er derfor viktig at du tenker over dine egne grenser og lærer deg å respektere andres grenser.

I dette emnet vil du få kunnskap om sexpress, seksuell trakassering og seksuelle overgrep. Du lærer om lovene som regulerer seksualitet, og diskuterer hva vi kan gjøre for ikke å tråkke over egne eller andres grenser.

Seksualitet og grenser

Kroppspress

Mange ungdommer opplever et stort fokus på kroppen. De sammenlikner seg med andre på sosiale medier og ønsker at kroppen deres var annerledes. Hva er kroppspress? Hva kan det føre til, og hvordan kan vi minske det?

Kroppene våre kommer i mange ulike former og fasonger. Likevel opplever mange ungdommer at de skal se ut på en bestemt måte. Flere ungdommer rapporterer at de er misfornøyde med kroppen sin, og denne misnøyen kan ha store negative konsekvenser. Det er derfor viktig å få mer kunnskap om kroppspress og lære seg å være kritisk til noen av de kroppsidealene som omgir oss i samfunnet vårt.

I dette emnet skal du utforske og reflektere over hva kroppspress er, hvor det kommer fra, hvilke konsekvenser det kan ha, og hva vi kan gjøre for å minske det. Dette emnet er tverrfaglig. Artiklene og oppgavene kan brukes i mange ulike fag, men noen av dem egner seg spesielt godt i samfunnskunnskap, norsk, kroppsøving, naturfag, kommunikasjon og kultur og mediefag.

Kroppspress

Kjønnsmangfold

Hva er kjønn, og hvordan påvirker det oss? Bli kjent med ulike perspektiver på kjønn og lær om kjønnsmangfoldet som omgir oss.

Hun, han eller hen? Fra vi blir født, er kjønn med på å forme hvem vi er, hva vi gjør, og hvordan vi tenker. Det kan påvirke måten vi oppfører oss på, interessene våre og yrkesvalgene våre.

Det finnes mange forskjellige måter å uttrykke kjønn på og flere ulike kjønnsidentiteter. Noen identifiserer seg med det kjønnet de fikk tildelt ved fødselen, mens andre ikke gjør det – og ikke alle identifiserer seg som enten mann eller kvinne. Den store variasjonen i kjønnsuttrykk og kjønnsidentiteter kaller vi kjønnsmangfold.

De som bryter med de tradisjonelle kjønnsnormene i samfunnet, kan i dag oppleve både trakassering og redusert livskvalitet. Økt kunnskap kan derfor være med på å hindre misforståelser og skape toleranse og respekt.

Kjønnsmangfold

CC BY-SASkrevet av Karl Henrik Aanesen og Eivind Sehested Zakariassen.
Sist faglig oppdatert 26.03.2024

Læringsressurser

Kjønn, seksualitet, kropp og grensesetting