Hopp til innhold

Fagstoff

Behov

Vi bruker begrepet behov om noe vi trenger. Når vi skal arbeide med mennesker, må vi ha et bevisst forhold til hva den enkelte trenger for å ha det bra, ha ei god helse og best mulighet for vekst og utvikling.
Jente med en funksjonsnedsettelse sammen med tre venninner. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Behov

Når vi skal beskrive behov i arbeid med mennesker, handler det om hva et menneske trenger for å ha det bra, med god fysisk og psykisk helse og mulighet for vekst og utvikling hele livet. En yrkesutøver i helse- og oppvekstsektoren skal kunne ivareta andres behov slik at de kan leve et godt liv ut fra sine forutsetninger. Da må vi vite nettopp hva vi trenger for å leve et godt liv.

Vi mennesker er forskjellige og har ulike behov. Men for å ha god fysisk og psykisk helse og et godt liv trenger vi alle å få dekket de grunnleggende behovene våre. Disse deler vi i fysiske, psykiske, sosiale, åndelige og eksistensielle behov.

Maslows behovsteori

Abraham Maslows teori om grunnleggende behov gir oss en forståelse for hva som skal til for å ha det bra, slik at vi kan utvikle oss på best mulige måte. Maslow delte menneskets behov inn i

  • fysiologiske behov

  • trygghetsbehov

  • sosiale behov

  • behov for anerkjennelse

  • behov for selvrealisering

Får vi ikke dekket disse grunnleggende behovene, kan det føre til at vi ikke har det bra og får dårlig helse. Hvis vi ikke får mat, drikke eller søvn, har vi ikke energi til å gjennomføre de daglige aktivitetene våre. Vi blir slappe og uopplagt, og i verste fall kan vi bli syke. Opplever vi ikke gode relasjoner med kjærlighet, omsorg og fellesskap som gir oss trygghet til å utforske, prøve og feile, vil vi ikke ha det bra med oss selv. Føler vi oss lite verdifulle og utenfor, vil vi mangle energi, og vi klarer ikke å være kreative, glade og aktive i vårt daglige liv. Vi kan dermed få en dårlig psykisk helse.

Pyramide delt inn i fem felt. På det nederste feltet står det Fysiologiske behov: sult, tørste, søvn og så videre. Over dette feltet står det Trygghetsbehov: sikkerhet, beskyttelse. På det midterste feltet står det Sosiale behov: tilhørighet, kjærlighet. På det nest øverste feltet står det Anerkjennelse: selvaktelse, status. På det øverste feltet står det Selvrealisering: personlig, åndelig. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Behovspyramiden

Maslows behovsteori er ofte framstilt i form av en pyramide, selv om vi ikke skal se behovene separate eller hierarkiske. Det er ikke slik at du må ha dekket behovene på et trinn før du kan gå til neste trinn, for til slutt å komme til toppen. Alle behovene er viktige for menneskets mulighet for god helse, trivsel, vekst og utvikling.

Noen ganger har vi behov for mer eller mindre av noe. Vi trenger ikke å være mette for å gjennomføre en oppgave. Det er selvsagt lettere å tenke når du er mett og har fått nok søvn, men det er ingen forutsetning for å kunne gjennomføre noe. Vi kan savne fysisk sikkerhet, men likevel drives framover med det vi liker å gjøre.

Scott Kaufmans seilbåtmetafor

Scott Barry Kaufman bygger på Maslows teori, men han bruker bildet av en seilbåt, som består av skrog og seil, som metafor for menneskets behov.

Havet er et symbol på miljøet vi lever i. Det er stadig i forandring og inneholder både stormer og godværsdager. Seilbåtene på havet er alle menneskene. Seilbåtene liker å være i bevegelse, akkurat som vi mennesker trenger bevegelse for å oppnå vekst og utvikling.

En seilbåt hvor trygghet, tilhørighet og selvfølelse er skroget som ligger i vannet, og utforsking, kjærlighet og mening er seilet. Skroget gir sikkerhet, og seilet gir vekst. Over båten står ordet transcendens. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Skroget – trygghet, tilhørighet og selvfølelse

Et godt skrog er en forutsetning for å kunne legge ut på seilas. De menneskelige behovene som utgjør skroget, er behov for trygghet, tilhørighet og god selvfølelse. Mangler på disse behovene gjør at vi vil bruke all energien vår på å få dekket dem, på samme måte som vi i en seilbåt vil ha fokus på å holde skroget tett og stabilt.

  • Vi har behov for å oppleve trygghet. Hvis vi utsettes for stress over lengre tid, risikerer vi å få problemer både med å lære og med helsa vår.

  • Behovet for tilhørighet og å være akseptert av ei gruppe og ha nære relasjoner er et grunnlag for at vi skal ha det bra.

  • Et annet behov er behovet for god selvfølelse. Det er ikke en selvfølelse som selvopptatthet, men en sunn stolthet. Det handler om å ha evnen til å nyte og være stolt over det du kan og har oppnådd, og samtidig forholde deg til andre.

Når disse behovene er dekket, ligger båten trygt og sikkert i vannet. Den er nå klar for å legge ut på seilas i ukjente, stormfylte farvann. På samme måte vil mennesker som opplever at disse behovene er tilfredsstilt, være trygge nok til å begi seg ut i en uforutsigbar verden, med muligheter for nye oppdagelser og å skape mening.

Seilet – utforsking, kjærlighet og mening

I seilet plasseres behovene for utforsking, kjærlighet og mening. Det er behovene som må dekkes for at vi skal utvikle oss, ha det bra og trives, og ha energi til å være et menneske og leve.

  • Vi mennesker har behov for å utforske. Vi er nysgjerrige og forsøker å forstå ulike sammenhenger som gir oss nye erfaringer og intellektuelle utfordringer. Dette bidrar til vekst og utvikling.

  • Behovet for kjærlighet er litt annerledes enn behovet for tilknytning som er en del av trygghet. Vi har behov for empati og uselvisk kjærlighet som bidrar til utvikling av et positivt selvbilde, slik at vi anerkjenner oss selv som gode nok. Vi mennesker har behov for å føle oss elsket og for å elske.

  • Vi mennesker trenger en mening med tilværelsen. Vi har behov for å ha noe å leve for, noe å rette oss mot som gir livet mening.

Transcendens

Når vi opplever at behovene er tilfredsstilt og samspiller med hverandre, kan det lede til det som i denne modellen kalles transcendens. Dette er en tilstand hvor vi ikke lenger er opptatt av behovene, men seiler av gårde og beveger oss framover. Vi opplever å være i harmoni med oss selv og omverden. Vi glemmer tid og sted og er i flytsonen, der vi er oppslukt av det vi holder på med her og nå.

Vi får mulighet til å utnytte våre egne ressurser, noe som gir en positiv opplevelse av vekst for den enkelte.

Behovene henger sammen

De grunnleggende behovene for trygghet skaper grunnlaget for vekst og utvikling. På den måten kan vi si at behovene henger sammen. Vi trenger trygghet, tilhørighet og en god selvfølelse for å utnytte våre egne ressurser slik læring og utvikling blir mulig.

Når du skal jobbe med mennesker i helse- og oppvekstsektoren, er det derfor viktig at du ser disse behovene i sammenheng og har forståelse for at alle behovene er like viktige for et menneske. Du må tilpasse omsorgen, kommunikasjonen og den hjelpen du gir, til behovene til mennesket du møter. Kjærlighet og omsorg fra trygge, forutsigbare omsorgspersoner er avgjørende for personlig utvikling og god helse. Alle trenger en trygg base der de møtes med kjærlighet uansett hva som skjer i livet.

Utfordringer til deg

  1. Hva er sammenhengen mellom de grunnleggende behovene og god helse?

  2. Hvorfor er det nødvendig at vi ser behovene til et menneske i sammenheng?

  3. Hvilken av modellene synes du passer best til å forklare menneskets behov, pyramiden eller seilbåten?

Kilder

Kaufman, S. B. (u.å.). Sailboat Metaphor. Hentet 15. oktober 2022 fra https://scottbarrykaufman.com/sailboat-metaphor/

Lagerström, A. (2021, 17. juni). Få en fornyad syn på våre grundbehov. Forskning & Framsteg, 6. 58–61. https://www.pressreader.com/sweden/forskning-framsteg/20210617/page/3

Relatert innhold

Det blir lagt vekt på at fagarbeidere innen helse- og oppveksttjenestene skal jobbe ut fra et helhetlig menneskesyn.

CC BY-SASkrevet av Siv Stai.
Sist faglig oppdatert 16.12.2022

Læringsressurser

Grunnleggende behov