Hopp til innhold
Fagartikkel

Fordøyelsesprosessen

I hvert organ i fordøyelsessystemet brytes maten ned i mindre og mindre deler. De minste delene tas opp i blodet gjennom tarmveggen. Nedenfor finner du en oversikt over hvilke prosesser som foregår i de ulike organene.

Prosesser i ulike organer

  1. Mekanisk bearbeiding ved hjelp av tennene i munnen og musklene i magesekk og tarm.
  2. Kjemisk nedbryting av næringsstoffer i munn, magesekk, tolvfingertarm og tynntarm.
  3. Oppsuging av næringsstoffer, absorbsjon, i tynntarm og tykktarm.

Nedbryting og opptak i ulike organer

Munn

  • Mekanisk nedbryting: Maten deles opp når vi tygger. Maten tilføres spytt som gjør den lettere å svelge.
  • Kjemisk nedbryting: Enzymer i spyttet spalter karbohydrater i kortere kjeder.

Svelg

  • Mekanisk nedbryting: Svelget presser maten ned i spiserøret.

Spiserør

  • Mekanisk nedbryting: Maten presses nedover ved hjelp av peristaltiske bevegelser.

Magesekk

  • Mekanisk nedbryting: Maten tilføres magesaft som gjør den flytende. Blandingen av mat og magesyre eltes. Syren i magesaften dreper bakterier.
  • Kjemisk nedbryting: Enzymer spalter proteiner i kortere kjeder.

Tolvfingertarm

  • Mekanisk nedbryting: Maten tilføres galle fra leveren og bukspytt fra bukspyttkjertelen.
  • Kjemisk nedbryting: Gallen finfordeler fettet. Enzymer i bukspyttet spalter næringsstoffene i enda mindre deler.

Tynntarm

  • Mekanisk nedbryting: Muskelbevegelser skyver maten framover i tarmen.
  • Kjemisk nedbryting: Enzymer i tarmsaften spalter næringsstoffene: Proteiner blir spaltet til aminosyrer. Karbohydrater blir spaltet til monosakkarider. Fett blir spaltet til fettsyrer.
  • Opptak: Aminosyrer, monosakkarider og fettsyrer tas opp gjennom tarmveggen og fraktes videre med blodet.

Tykktarm

  • Mekanisk nedbryting: Muskelbevegelser skyver maten framover i tarmen.
  • Opptak: Mineraler og vann suges opp gjennom tarmveggen og fraktes videre med blodet.

Endetarm

  • Mekanisk nedbryting: Restene lagres og støtes ut som avføring.

I dette filmklippet fra NRK kan du se hvordan de ulike tarmene ser ut, og hvordan tarminnholdet endrer konsistens og utseende i løpet av fordøyelsesprosessen.

CC BY-SA 4.0Skrevet av Wenche Heir og Trine Merethe Paulsen.
Sist faglig oppdatert 26.02.2020