Fagartikkel
Fordøyelsesprosessen
I hvert organ i fordøyelsessystemet brytes maten ned i mindre og mindre deler. De minste delene tas opp i blodet gjennom tarmveggen. Nedenfor finner du en oversikt over hvilke prosesser som foregår i de ulike organene.
- Mekanisk bearbeiding ved hjelp av tennene i munnen og musklene i magesekk og tarm.
- Kjemisk nedbryting av næringsstoffer i munn, magesekk, tolvfingertarm og tynntarm.
- Oppsuging av næringsstoffer, absorbsjon, i tynntarm og tykktarm.
Munn
- Mekanisk nedbryting: Maten deles opp når vi tygger. Maten tilføres spytt som gjør den lettere å svelge.
- Kjemisk nedbryting: Enzymer i spyttet spalter karbohydrater i kortere kjeder.
Svelg
- Mekanisk nedbryting: Svelget presser maten ned i spiserøret.
Spiserør
- Mekanisk nedbryting: Maten presses nedover ved hjelp av peristaltiske bevegelser.
Magesekk
- Mekanisk nedbryting: Maten tilføres magesaft som gjør den flytende. Blandingen av mat og magesyre eltes. Syren i magesaften dreper bakterier.
- Kjemisk nedbryting: Enzymer spalter proteiner i kortere kjeder.
Tolvfingertarm
- Mekanisk nedbryting: Maten tilføres galle fra leveren og bukspytt fra bukspyttkjertelen.
- Kjemisk nedbryting: Gallen finfordeler fettet. Enzymer i bukspyttet spalter næringsstoffene i enda mindre deler.
Tynntarm
- Mekanisk nedbryting: Muskelbevegelser skyver maten framover i tarmen.
- Kjemisk nedbryting: Enzymer i tarmsaften spalter næringsstoffene: Proteiner blir spaltet til aminosyrer. Karbohydrater blir spaltet til monosakkarider. Fett blir spaltet til fettsyrer.
- Opptak: Aminosyrer, monosakkarider og fettsyrer tas opp gjennom tarmveggen og fraktes videre med blodet.
Tykktarm
- Mekanisk nedbryting: Muskelbevegelser skyver maten framover i tarmen.
- Opptak: Mineraler og vann suges opp gjennom tarmveggen og fraktes videre med blodet.
Endetarm
- Mekanisk nedbryting: Restene lagres og støtes ut som avføring.
I dette filmklippet fra NRK kan du se hvordan de ulike tarmene ser ut, og hvordan tarminnholdet endrer konsistens og utseende i løpet av fordøyelsesprosessen.