Hopp til innhold

Fagstoff

Vitamin E

Vitamin E virker som en antioksidant i kroppen og bidrar til å beskytte cellene våre og holde dem friske. Vitaminet er med på å beskytte fettet i celler og vev mot skadelig nedbryting og celleskader. Vitamin E hindrer også oksidering av vitamin D og A.
Plantemargarin, planteoljer, nøtter og frø på et bord. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Mangel

Mangel på E vitamin er sjelden. Det rammer først og fremst for tidlig fødte barn og personer med sykdommer som gir dårlig opptak fra tarmen. Mangelen kan føre til svakere muskler og nedsatt smerte- og berøringsfølelse.

Kilder til vitamin E

Gode kilder til vitamin E er myk margarin, sammalt mel og brød, vegetabilske oljer, avokado, egg, nøtter og tran. Vitamin E oksiderer svært lett, særlig ved oppvarming og kontakt med lys og luft, og blir raskt ødelagt ved dypfrysing.

CC BY-NC-SASkrevet av Øyvind Bønes, Nils H. Fløttre og Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 14.12.2020

Læringsressurser

Næringsstoffene i maten