Vitamin A er en samlebetegnelse på flere lignende stoffer som vi trenger for å
- opprettholde et normalt godt syn (særlig mørkesyn)
- sikre normal vekst og beindannelse
- vedlikeholde hud og slimhinner
- ha motstandskraft mot infeksjoner
- danne hormoner
Mangel og forgiftning
Mangel på vitamin A merker man i første rekke ved at man blir nattblind – at man ser dårlig i tussmørke og lett blir blendet av sterkt lys. Et annet tegn er stadige forkjølelser og infeksjonssykdommer. Mangel på vitamin A er sjelden i Norge, men er utbredt blant barn i utviklingsland.
For store doser med vitamin A kan føre til forgiftning. Symptomene er at vi blir slappe, får hodepine og kaster opp, og at huden blir tørr og flasser av. For å unngå overdose av vitamin A bør vi ikke ta kosttilskudd som inneholder vitamin A, samtidig som vi tar tran eller multivitaminer.
Gode kilder til vitamin A
Fettholdige meieriprodukter, feit fisk, egg og lever fra alle typer dyr inneholder mye vitamin A. Dessuten omdannes karoten, som finnes i grønnsaker med sterke farger (for eksempel gulrøtter, grønnkål, brokkoli, paprika, salat og spinat), til vitamin A i kroppen. En teskje tran daglig gir nok vitamin A for alle aldersgrupper.