Hopp til innhold

Fagstoff

Vitamin A

Vitamin A lagres i leveren, der det frigjøres etter behov. Dersom tilførselen er jevn og rikelig, kan lageret bli så stort at det dekker behovet i måneder eller år framover.
To ferske makreller på en stein. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Vitamin A er en samlebetegnelse på flere lignende stoffer som vi trenger for å

  • opprettholde et normalt godt syn (særlig mørkesyn)
  • sikre normal vekst og beindannelse
  • vedlikeholde hud og slimhinner
  • ha motstandskraft mot infeksjoner
  • danne hormoner

Mangel og forgiftning

Mangel på vitamin A merker man i første rekke ved at man blir nattblind – at man ser dårlig i tussmørke og lett blir blendet av sterkt lys. Et annet tegn er stadige forkjølelser og infeksjonssykdommer. Mangel på vitamin A er sjelden i Norge, men er utbredt blant barn i utviklingsland.

For store doser med vitamin A kan føre til forgiftning. Symptomene er at vi blir slappe, får hodepine og kaster opp, og at huden blir tørr og flasser av. For å unngå overdose av vitamin A bør vi ikke ta kosttilskudd som inneholder vitamin A, samtidig som vi tar tran eller multivitaminer.

Gode kilder til vitamin A

Fettholdige meieriprodukter, feit fisk, egg og lever fra alle typer dyr inneholder mye vitamin A. Dessuten omdannes karoten, som finnes i grønnsaker med sterke farger (for eksempel gulrøtter, grønnkål, brokkoli, paprika, salat og spinat), til vitamin A i kroppen. En teskje tran daglig gir nok vitamin A for alle aldersgrupper.

CC BY-NC-SASkrevet av Øyvind Bønes og Nils H. Fløttre.
Sist faglig oppdatert 17.06.2019

Læringsressurser

Næringsstoffene i maten