Hygiene og matlaging med brukere
Når brukere deltar i matlaging, får de mulighet til å lære gode hygienevaner under matlaging.
Hva er god kjøkkenhygiene?
Hva er mathygiene?
Hvorfor er det viktig med god kjøkken- og mathygiene?
Hvilke hygienetiltak må du tenke på dersom du skal lage mat utendørs sammen med brukere?
Når vi skal lage mat sammen med andre, er det viktig med en god plan. Å lage en plan gir oss mulighet til å tenke gjennom hvordan vi vil gjennomføre matlaginga og legge til rette for at alle, uansett forutsetninger, kan være med.
Velg et arbeidssted innen helse- og oppveksttjenesten der du ønsker å jobbe som lærling eller fagarbeider. Du velger selv hvilken alder og funksjonsnivå brukerne har.
Lag en plan for hvordan du vil ivareta hygienen under matlaging sammen med brukerne av denne tjenesten. Du velger selv hva du vil lage, og om det er frokost, lunsj eller ettermiddagsmat.
I planen må det komme fram hvordan du vil ivareta god hygiene både før dere begynner, underveis i matlaginga og etter at dere har spist (opprydding/oppvask).
Målene for denne aktiviteten kan være at brukerne skal få erfaring med god hygiene under matlaging og oppleve mestring og glede underveis. Videre skal planen inneholde:
hva du skal gjøre
hvordan du vil gjøre det
hvorfor du gjør det på denne måten
hvordan du vil vurdere om du har nådd målet med aktiviteten
Vi må hjelpe brukerne til å forstå at god hygiene er viktig på kjøkkenet. Det å lage enkle regler som vi alltid følger under matlaging, kan bidra til at vi skaper gode vaner hos brukerne, og at de lærer hvordan de kan ivareta hygiene.
Lag en plakat med ei enkel huskeliste med bilder tilpasset brukergruppa du har valgt. Lista skal vise hva det er viktig å huske på når det gjelder å ivareta hygiene under matlaging. Det er viktig at bildene beskriver hva brukerne skal gjøre. Du kan tegne eller bruke bilder fra nettet eller aviser og blader. Plakaten skal ha ei overskrift, og du kan bruke korte setninger, med blokkbokstaver, for å beskrive bildene eller hva som skal gjøres.
Reflekter sammen i grupper og i klassen.
Hvordan kan du selv ivareta hygiene når du er i praksis i yrkesfaglig fordypning?
Hvordan kan vi lære andre om god hygiene, og hvorfor er det viktig når vi lager mat?
Hvordan kan du bidra til at brukere får en god opplevelse under matlaging? Diskuter hvilke holdninger og væremåter hos deg selv som kan bidra til dette.