Overvekt - Helsefremmende arbeid (HS-HSF vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Overvekt

Overvekt er ikke en sykdom i seg selv, men mange opplever høy kroppsvekt som et problem. Den gjennomsnittlige økningen i kroppsvekt i den norske befolkningen ventes å få konsekvenser for helsa og velferden i framtida, derfor rettes det stadig mer oppmerksomhet mot dette problemet.

Hva er overvekt?

Det å definere overvekt kan være vanskelig. Når vi bruker begrepene overvekt og fedme, mener vi vanligvis tilstander hvor det er mer fett på kroppen enn det som er ønskelig.

For å klassifisere overvekt brukes BMI, som står for Body Mass Index. BMI er et hjelpemiddel som kan gi oss en antydning om en person er overvektig eller ikke. Selv om det synes å være en sammenheng mellom BMI og sykdomsrisiko, vil også faktorer som kroppsbygning og generell fysisk form spille en rolle.

Konsekvensene av overvekt

Overvekt og fedme har både fysiske og psykiske effekter. De psykiske problemene er knyttet til selvbildet og ens egen opplevelse av å ikke tilfredsstille samfunnets krav til utseende, slik det blant annet framstilles i media. I tillegg kan overvekt sette begrensninger for fysisk utfoldelse. Det kan også by på praktiske problemer, som for eksempel at klær ikke passer, og at sko blir ubehagelige å ha på seg.

Overvekt og fedme ser også ut til å ha betydning for den fysiske helsa vår. Flere helseproblemer øker med økende overvekt:

  • hjerte- og karsykdommer
  • type 2-diabetes
  • galleveissykdom
  • visse former for kreft
  • pusteproblemer om natten
  • leddplager og belastningslidelser
I filmen hører vi helsesykepleieren informere om diabetes og overvekt. Video: Høgskolen i Bergen / CC BY-NC-SA 4.0

Årsaker til overvekt

Årsakene til overvekt er sammensatte, men veldig enkelt kan vi si at overvekt skyldes at kroppen tilføres mer energi enn den forbruker. Den viktigste årsaken til at overvekt er et økende problem, er at vi er for mye i ro både på jobb og i fritiden. Få mennesker har i dag hardt kroppsarbeid, og vi bruker mye tid framfor pc-en og tv-en. Ut fra hvor fysisk aktive vi er, spiser mange av oss for mye og feil mat.

Dessuten spiller både arv, stoffskifte, hormoner, psykologi, miljø og sosialøkonomi inn. Dette merker vi ved at noen har lettere for å legge på seg enn andre.

Behandling av overvekt

Det viktigste tiltaket mot overvekt er endring av kostholdet. Både sammensetning og mengde er viktig for vekten.

Økt fysisk aktiviteter et annet viktig tiltak. Dette oppnår vi ved å mosjonere i fritiden, men også ved å bruke kroppen mer i det hele tatt. Å gå til og fra jobb og skole og å gå i trapper i stedet for å ta heisen er eksempler på fysisk aktivitet i hverdagen.

Body Mass Index (BMI)

BMI kan gi en pekepinn på om en person er overvektig eller ikke, men andre forhold må også vurderes.

BMI beregnes med formelen

BMI = kg : m2

  • kg er personens vekt
  • m er personens høyde

I tabellen under kan du se hvilken vektstatus ulik BMI tilsvarer.

Vektstatus og BMI

Vektstatus

Body Mass Index, BMI

Normal vekt

18,5–25

Overvekt

25–30

Fedme

30

Fedme grad 1

30–35

Fedme grad 2

35–40

Fedme grad 3

> 40

Helserisikoen som er knyttet til overvekt, henger også sammen med fysisk form. Det å være i god form reduserer risikoen for helseproblemer selv om BMI er høyere enn anbefalt.

Forebygging

Forebygging av overvekt er et av de viktigste helsefremmende tiltakene vi kan sette i verk. Som fagarbeider er det viktig å være bevisst på hvordan du kommuniserer om kosthold og vekt, særlig med barn og unge.

Utfordringer til deg

  1. Hva vil det si å være overvektig?
  2. Hva er de viktigste årsakene til overvekt?
  3. Hvorfor er overvekt et problem som vi som samfunn tar stilling til?
  4. Hvordan kan vi motvirke overvekt hos ulike grupper som barn, ungdom eller eldre? Hva kan samfunnet gjøre, og hva kan den enkelte gjøre?
  5. Som framtidig fagarbeider skal du arbeide helsefremmende. Hvorfor er det helsefremmende å motvirke overvekt hos brukere? Sett opp en liste med minst fem punkter.
  6. Les kostrådene fra Helsedirektoratet. Lag en oversikt over hovedpunktene.

Relatert innhold

Skrevet av Trine Merethe Paulsen. Rettighetshaver: Norsk Helseinformatikk
Sist faglig oppdatert 20.12.2023