Hopp til innhold
Fagartikkel

Andregradslikninger uten formel

Før vi skal lære oss en formel som vi kan løse andregradslikninger med, skal vi se på noen forskjellige måter å løse likninger på ved hjelp av de verktøyene vi har fra før, som for eksempel faktorisering.

Andregradslikninger

En likning som kan skrives på formen ax2+bx+c=0 der a0, kalles en andregradslikning.

Et eksempel på en andregradslikning er x2+4x-5=0. I denne likningen har vi at a=1, b=4 og c=-5.

Et annet eksempel er 3-x=-7x22.

🤔 Tenk over: Hva er koeffisientene a, b og c i denne likningen?

Forklaring

Legg merke til at koeffisientene a, b og c er knyttet til hvilken potens av x de hører til, og ikke rekkefølgen på leddene. Det kan lønne seg å ordne likningen slik at den står på den generelle formen ax2+bx+c=0. Da blir det enklere å identifisere koeffisientene:

3-x = -7x2272x2-x+3 = 0

Vi kan nå se at

a=72, b=-1 og c=3

En andregradslikning inneholder alltid andregradsleddet, men førstegradsleddet og konstantleddet kan mangle, det vil si at b og/eller c kan være lik 0. Vi skal se på hvordan vi kan løse andregradslikninger på ulike måter.

Når førstegradsleddet mangler

Hvis b=0, får vi en andregradslikning på formen ax2+c=0. En slik likning kan ordnes til formen x2=k. Løsningen på en slik likning er x=±k.

Vi ser på et eksempel der vi må ordne likningen før vi kan løse den:

-2x2+18 = 0        |:(-2)x2-9 = 0        |+9x2 = 9x = ±9x = ±3

🤔 Tenk over: Hva skjer hvis vi får et negativt tall på høyresiden av den ordnede likningen, for eksempel x2=-9?

Forklaring

Vi kan ikke opphøye et tall i 2 og få et negativt tall. Det betyr at en slik likning ikke har noen reelle løsninger.

Løsning ved faktorisering

Vi vet at dersom et produkt av to (eller flere) faktorer skal kunne bli 0, må minst én av faktorene være 0. Hvis vi kan faktorisere likningen vår slik at vi har to lineære faktorer på venstre side og 0 på høyre, betyr det at vi kan splitte likningen i to lineære likninger. For eksempel kan likningen (x-3)(x+4)=0 splittes i de to lineære likningene x-3=0 og x+4=0. De to løsningene av de lineære likningene er også løsningen til den opprinnelige andregradslikningen. Vi vil vise to tilfeller hvor vi velger å løse andregradslikninger ved faktorisering.

Når konstantleddet mangler

Når konstantleddet c=0, får vi en likning på formen ax2+bx=0. Vi ser at vi har x som felles faktor i de to leddene på venstre side, og vi kan faktorisere:

ax2+bx = 0x(ax+b) = 0

Vi bruker at minst én av faktorene må være 0 for at produktet skal bli 0. Vi får dermed to løsninger, enten er x=0, eller så er ax+b=0. Vi ser på et eksempel:

2x2 = 4x     |:2x2-2x = 0x(x-2) = 0x-2 = 0         x=0x = 2         x=0

Stirremetoden

Hvis vi kan forkorte bort koeffisienten til x2, a, kan vi ofte faktorisere andregradsuttrykket ved hjelp av stirremetoden. Vi ser på likningen 2x2+4x-30=0. Her ser vi at 2 er faktor i alle leddene, så vi kan forkorte likningen til x2+2x-15=0. Vi har at konstantleddet -15 = 5·(-3), og at førstegradsleddet 2x =5x-3x. Dermed kan vi faktorisere og løse likningen slik:

x2+2x-15 = 0x+5x-3 = 0x+5 = 0    x-3 = 0x = -5    x = 3

Fullstendige kvadrater

Noen andregradslikninger kan ordnes slik at vi får et fullstendig kvadrat på venstresiden og et tall på høyresiden.

🤔 Tenk over: Husker du hva et fullstendig kvadrat er?

Forklaring

Et fullstendig kvadrat er et andregradsuttrykk som vi kan faktorisere ved hjelp av første eller andre kvadratsetning.

La oss først se på likningen x-32=4. Denne likningen kan løses etter tilsvarende prinsipp som likninger uten førstegradsledd. Vi vet at det er to tall som opphøyd i 2 blir lik 4, nemlig 2 og -2. Dermed kan vi løse på denne måten:

x-32 = 4x-3 = ±4=±2

x -3 = 2x-3 = -2x=2+3 = 5    x = -2+3=1          

Hvis vi omformer en andregradslikning slik at det til venstre for likhetstegnet står et fullstendig kvadrat, kan vi løse likningen på denne måten.

Husker du hvordan vi lagde fullstendige kvadrater da vi faktoriserte andregradsuttrykk? Hvis ikke kan du friske opp hukommelsen i artikkelen "Fullstendige kvadraters metode". Vi bruker samme metode nå, med en liten forskjell. Da vi faktoriserte uttrykk ved hjelp av denne metoden, la vi til og trakk fra kvadratleddet. Her har vi en likning, så vi kan heller velge å addere kvadratleddet på begge sider av likhetstegnet.

Vi vil løse likningen 8x+42=2x2.

Vi begynner med å ordne likningen slik at vi får leddene som inneholder x, på venstre side og konstantleddet på venstre side, og vi får også forkortet bort a:

8x+42 = 2x22x2-8x = 42       |:2x2-4x = 21

Vi ønsker å få venstresiden på formen k2-2kp+p2 slik at vi senere kan erstatte den med k-p2.
Vi må finne ut hvilket tall vi må legge til på venstre side for å fullføre kvadratet. Vi setter k=x2=x. Førstegradsleddet, 4x, må nå være lik 2kp:

4x = 2kp4x = 2xp     |:2xp = 2p2 = 4

Vi legger nå til 4 på begge sider av likningen, bruker andre kvadratsetning til å faktorisere venstre side og løser likningen:

x2-4x+4=21+4(x-2)2=25x-2=±25=±5x-2 = 5x-2 = -5x=7x=-3


Løsning i GeoGebra

Når vi bruker CAS i GeoGebra, får vi løsningene enten ved å bruke kommandoen "Løs" eller ved å bruke knappen x=.

Legg merke til at vi får en tom mengde når likningen ikke har noen løsning, slik som i linje 3.

Video om løsning av andregradslikninger uten formel

Video: Olav Kristensen. / CC BY-NC-SA 4.0
Skrevet av Olav Kristensen, Stein Aanensen og Tove Annette Holter.
Sist faglig oppdatert 12.09.2024