Feels Good Man - NDLA film - NDLA

Hopp til innhold
Dokumentarfilm

Feels Good Man

Dokumentarfilm om den grønne frosken Pepe, memer (engelsk: memes), nett-troll og en tegneserieskapers kamp for å beskytte sitt eget åndsverk.

Om filmen

Filmen følger Matt Furie, som er en tegneserieskaper fra San Fransisco i USA. Han har alltid likt å tegne frosker. I 2006 gav han ut tegneserien Boy's club. I tegneserien møter vi den grønne frosken Pepe og vennene hans.

Matt begynner snart å få mail fra fans som har begynt å bruke Pepe på nettsiden sin, i memer, i musikk de har laget eller i egne tegninger. Pepe begynner å bli populær, og Matt ser på det hele som uskyldig moro.

Etter hvert finner frosken Pepe veien til nettforumet 4chan. Pepe utvikler seg til å bli en slags maskot for Trump-supportere, høyre-ekstremister, rasister og hvit-maktgrupperinger. Den grønne frosken blir også en viktig brikke i den amerikanske valgkampen i 2016.

Kampen om Pepe

Da Matt Furie skapte Pepe, var frosken ment å være en uskyldig og snill frosk. Etter at Pepe ble oppdaget på 4chan, ble tegneseriefiguren brukt til å spre konspirasjonsteorier og hat.

Da Matt en dag oppdager at noen holder på å gi ut en islamofobisk barnebok med Pepe som hovedkarakter, bestemmer han seg for å gå rettens vei for å beskytte åndsverket sitt.

Viktig samfunnskommentar

Dokumentarfilmen Feels Good Man belyser hvordan falske nyheter og konspirasjonsteorier kan spre seg fra mørke kroker på internett og inn i den politiske valgkampen. Filmen bruker eksperter som forskere og psykologer til å forklare hvordan Pepe endte opp som en ikonisk symbolfigur for den amerikanske høyrebevegelsen.

Filmen belyser hvordan åndsverk kan bli misbrukt i kommersielle sammenhenger eller til inntekt for destruktive hatytringer. Det er vanskelig å rydde opp i etterkant dersom åndsverket ditt går viralt på internett uten at du som opphavsperson har kontroll.

Relatert innhold

Oppgaver og aktiviteter
Delingskultur og misbruk av åndsverk

Vurder spørsmål om åndsverk og opphavsrett. Hvordan kunne en snill frosk bli en maskot for Trump-supportere og høyreekstremister?

Skrevet av Anne Cathrine Andersson. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 19.10.2023