Die Welle - Medieuttrykk 3 - NDLA

Hopp til innhold
Spillefilm

Die Welle

Die Welle er en tysk spillefilm regissert av Dennis Gansel. Filmen er en nyinnspilling av The Wave fra 1981. Bli med inn i et klasserom der læreren gjennomfører et eksperiment som får uante og alvorlige konsekvenser.

Om filmen

Die Welle er en moderne versjon av Alex Grasshoffs The Wave fra 1981, som mange av dagens lærere fikk oppleve da de selv gikk på ungdomsskolen.

Begge filmene er basert på historielærer Ron Jones sitt omstridte sosiale eksperiment "The Third Wave", som fant sted i en historieklasse i California i 1967.

I Die Welle ser man fordeler, men også de store konsekvensene man får ved totalitarisme. Det er sterke scener mot slutten av filmen. Derfor har filmen 15-årsgrense.

Handling

Den rocka læreren Rainer Wenger ankommer en vanlig tysk videregående skole og er klar for å ha temauke i historie. Han må litt motvillig undervise i temaet autokrati og starter derfor et eksperiment i klassen.

Kan man oppleve et nytt diktatur i dag? spør læreren, og svar som “Aldri livet” og “Vi er for opplyste” gjentas blant elevene. Etter en avstemning blir Wenger leder for gruppen mens eksperimentet pågår. Han starter med å innføre noen enkle regler som alle må følge.

I løpet av uka gjør Wenger endringer i klassen. Små, ubetydelige endringer tenker man kanskje først, men etter hvert påvirker disiplinen og fellesskapsfølelsen dem alle. Gruppen går med hvite skjorter, og de kaller seg Bølgen. De får sin egen hilsen, og etter kort tid blir alle som ikke vil følge idéene og endringene en felles fiende.

Relatert innhold

Skrevet av Mairi Macdonald. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 21.06.2019