Hopp til innhold

Fagstoff

Tips fra en UX-designer

Som designer er det ofte ganske mange ting du må forholde deg til når du får et oppdrag. Christian Bilstad fra reklamebyrået HK bits gir deg sine fem beste design-tips.

Tips 1: Konsekvent design

Brukerne vil gjerne ha forutsigbarhet når de navigerer seg gjennom apper eller nettsider.

Viktige elementer som gjentar seg over flere sider, bør derfor ha uttrykk som ligner, og de bør helst ha den samme plasseringen. Konsekvent design er god design og skaper gode brukeropplevelser. Det er viktig å tenke på.

Tips 2: Knapper og lenker

Knapper og lenker har en klar funksjon. Gjør disse så tydelig som mulig. Brukerne skal aldri tvile på hvor de kan eller ikke kan trykke på en skjerm.

Med små skjermer, som smarttelefoner har, er det også lurt å tenke gjennom hvor stort område rundt knappene som bør være trykkbart.

Tips 3: Universell utforming

Det er lovpålagt å gjøre nettsider og apper tilgjengelig for alle. Som designer er det greit at du tidlig lærer å forholde deg til gjeldende regelverk. Det kan bli ganske kostbart ellers.

God lesbarhet, god kontrast mellom bakgrunn og forgrunn og tydelige lenker som beskriver hvor du blir lenket videre, er noe av det du bør tenke på. Les gjerne mer om dette på Digitaliseringsdirektoratet sine nettsider: Intro til universell utforming (uutilsynet.no).

Tips 4: Testing

Det er ekstremt nyttig å teste det man har lagd, mot reelle brukere. I dag finnes det digitale tjenester som gir deg mulighet til å teste dine produkter mot reelle folk, til en lav sum. Bilstad mener at all testing er bedre enn ingenting. Mor, far, søsken eller venner kan være en mulighet hvis man ikke har ressurser til å bruke slike tjenester, for eksempel.

Tips 5: Samlet innhold og luft

I designsammenheng betegnes ofte områder uten innhold som "luft". En vanlig feil de fleste gjør i starten, er å ha alt for mange elementer i produktene sine. Ifølge Bilstad bør du aldri undervurdere luft i designvalgene dine. Husk å ha god plass mellom de forskjellige elementene, og behold bare det mest nødvendige.

Har du behov for å ha mye informasjon på en eller flere av sidene, bør du gruppere innholdet som enkeltmoduler med god luft imellom. Her kan det også være lurt å tenke hierarki på informasjonen. Det viktigste skal være først og størst. Alt annet er bare i veien for god design!

Nyttige ressurser for UX-designere


CC BY-SASkrevet av Bruno José Teixeira Coelho.
Sist faglig oppdatert 02.03.2022

Læringsressurser

Design for digitale flater