Hopp til innhold

Dokumentarfilm

Samson på reise

I denne dokumentaren følger vi 11-årige Samson gjennom en sommer. Han er norsk rom og reiser med familien rundt på ulike campingplasser. Samson på reise er et unikt møte med en befolkningsgruppe som gjennom historien har blitt utsatt for diskriminering og forfølgelse.

Om filmen

Samson er 11 år og forteller i denne dokumentaren om hvordan det er å være norsk rom i Norge. På vinteren bor han som de fleste andre i et hus i Oslo sammen med familien sin.

Når våren kommer drar familien ut og reiser. De reiser fra campingplass til campingplass for å treffe sine venner, og vi får et innblikk i deres hverdag og kultur.

Vi får bli med Samson på lek, sang, dans og moro, men vi får også se utfordringer og hvilke fordommer Samson og familien hans møter fra norske fastboende.

Omdiskuterte betegnelser

Rom utgjør Europas største minoritetsgruppe med sine rundt 10 millioner mennesker, selv om det ikke finnes sikre tall på hvor mange personer som regner seg som rom. Gjennom historien har romene blitt omtalt på mange ulike vis, gjerne med snevre og fordømmende karakteristikker.

Eksempler på betegnelser som fortsatt brukes av mange i dag er "sigøynere", "romfolk", "romanifolket" eller "tatere". Dette er betegnelser som er omdiskuterte både blant fagfolk og innad i gruppene.

I følge Store norske leksikon er den offisielle betegnelsen for sigøyner nå rom, og romene er anerkjent av Norge som en nasjonal minoritet.

Kilder

Minken, A. (2019). Rom – etnisk gruppe. Hentet 27. april 2020 fra https://snl.no/rom_-_etnisk_gruppe

CC BY-SASkrevet av Mairi Macdonald. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 21.06.2019

Læringsressurser

Teorier om kultur