Hopp til innhold
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Stomi og stomipleie

På grunn av medisinske fremskritt har de fleste pasienter i dag en midlertidig stomi framfor en permanent stomi. De fleste pasientene lærer seg til å stelle stomien selv, men ofte trenger de litt bistand og veiledning i startfasen.

FooterHeaderIconFooter iconLK20FooterHeaderIconFooter iconLK06
Bilde av helsepersonell som demonstrerer stomiutstyr. Foto.

Om lag 10 000 mennesker i Norge har stomi. Det vil si at det svært sannsynlig at du i arbeidet som helsefagarbeider kommer i kontakt med brukere eller pasienter som har stomi.

Hva er stomi?

Ordet stomi betyr munn eller åpning. I medisinsk sammenheng brukes ordet om en kunstig kroppsåpning hvor tarm eller urinvei er ført ut til overflaten av huden. Stomi er den delen som synes på hudoverflaten. Stomien konstrueres kirurgisk ved at en del av tarmen eller urinlederne ledes ut gjennom en åpning i bukveggen og sys fast til huden. Hensikten med dette er å avlaste eller erstatte et sykt organ.

Årsakene til stomioperasjoner kan være medfødte misdannelser, skader og ulykker, kreft og kroniske tarmbetennelser som Crohns sykdom eller ulcerøs kolitt. Stomien anlegges på pasientens mage. Plasseringen av stomien avhenger av pasientens kroppsbygning og av type stomi. Kroppens avfallsstoffer – urin eller avføring – skilles ut via stomien og må samles opp i en stomipose.

En stomi mangler de lukkemusklene som ellers gjør det mulig å velge tidspunkt for tømming av urin eller avføring.

Ulike typer stomi

Det finnes flere typer stomier, og de er navngitt etter det organet som er ført ut gjennom huden.

Kolostomi


Colostomi. Illustrasjon.

Kolostomi er en kirurgisk konstruert åpning på tykktarmen (kolon).

Årsaken til inngrepet bestemmer hvor på tykktarmen stomien plasseres, men den legges vanligvis på venstre side av magen. 1–2 cm av tykktarmen ledes ut gjennom bukveggen, vrenges og sys fast til huden. Stomien har derfor fuktig og har samme rosa farge som innsiden av tarmen. Stomien har ingen nerveforsyning, og en person med stomi kjenner derfor verken smerte i stomien eller at den blir berørt.

Avføringens volum og konsistens er avhengig av stomiens plassering. Jo lenger ned på tykktarmen stomien er plassert, dess fastere er avføringen. Tykktarmen tømmer seg spontant opptil flere ganger hver dag. Avføringen samles i en lukket pose som ikke kan tømmes.

Det finnes alternativ til bruk av pose for dem med utlagt tykktarm. Disse metodene kalles irrigasjon (tømming med klyster) og stomipropp.

Ileostomi


Ileostomi. Illustrasjon.

Ileostomi er en kirurgisk konstruert åpning på tynntarmen (ileum). Her er det tynntarmen som føres ut gjennom bukveggen, vrenges og sys fast til huden. Den plasseres vanligvis på høyre side av magen. Av utseende er stomien rød og fuktig, og denne stomitypen har heller ingen nerveforsyning som gjør at man kan føle smerter i eller berøring av stomien.

Ved ileostomi er avføringen mer flytende enn ved kolostomi. Det skyldes at avføringen ikke har passert gjennom tykktarmen, der overflødig væske normalt suges opp. Jo lenger opp på tynntarmen stomien er plassert, jo mer flytende er avføringen. Avføringen flyter mer eller mindre kontinuerlig, og den samles i en tømbar pose.

Urostomi


Urostomi. Illustrasjon.

Urostomi er en kirurgisk konstruert åpning som leder urinen ut av kroppen. Urinlederne frigjøres fra urinblæra og festes inn i et stykke av tynntarmen. Den ene enden lukkes, mens den andre enden føres ut på magen i en stomi.

Urinen flyter kontinuerlig og samles i en tømbar urinpose.

Kosthold


Stomiopererte må prøve seg fram når det gjelder ulike matvarer, og vanligvis er det ikke noe problem å spise normalt. Noen stomiopererte plages med gassdannelse, og at avføringen er for fast eller for løs.

Generelle kostholdsråd for stomiopererte:

 • spis regelmessig
 • spis langsomt og tygg godt
 • drikk rikelig
 • unngå tungtfordøyelig kost for nyopererte

Matvarer som kan gi illeluktende gasser, er sterkt krydret mat, løk, egg, kål, skalldyr, sterk ost, og fisk.

Alle næringsstoffer tas opp i tynntarmen, mens tykktarmen suger opp væske og salter. Ileostomiopererte har derfor et økt behov for væske og salter.

Utfordringer til deg


 1. Det er mange mennesker i Norge som har stomi, men det er fortsatt noen som synes det er vanskelig å snakke om det. Hva kan årsaken være til det?

 2. Beskriv med dine egne ord hva en stomi er. Skriv ned en forklaring som du kan gi til noen som aldri har hørt om det før.

 3. Hva er hensikten med en stomi?
 4. Hva kan årsakene være til at noen blir stomiopererte?
 5. Hvilke tarmbetennelser kan være årsak til at noen må stomiopereres?
 6. Hva er konsekvensen av at en stomi mangler lukkemuskler?
 7. Hva er en kolostomi?
 8. Hva er en ileostomi?
 9. Hva er en urostomi?
 10. Hvilke kostholdsråd vil du gi en som nettopp har fått en ileostomi?
 11. Norilco er en interesseorganisasjon for mennesker med stomi. Hva kan de hjelpe sine medlemmer med? Inviter gjerne en fra denne organisasjonen til å presentere Norilco i klassen.

 12. Dansac har informasjon om ulike produkter som brukes til stomipleie.

  Følg lenken og finn brosjyrer for kolostomi, ileostomi og urostomi

 13. Informasjonsside om stomi har en oversikt over informasjon som en pasient eller pårørende kan ha behov for. Gå inn på sida og skaffe deg oversikt over den informasjonen som ligger der. Hvorfor kan det være nyttig at du kjenner til denne sida?

Sist oppdatert 12.11.2018
Skrevet av Birgit Flaten, Marit Smith Sørhøy og Wenche Heir
Rettighetshaver: Amendor AS

Læringsressurser

Sykdom og plager i fordøyelsessystemet