Kostrådene kan også gjerne følges hvis man har økt sykdomsrisiko som høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer. Ved spesielle tilstander (sykdommer) kan det være behov for tilpasset kost.
Kostrådene kort oppsummert
Spis mer av dette:
grønnsaker
frukt
bær
fisk og fiskeprodukter
Spis mindre av dette:
rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt
salt og matvarer med mye salt
sukker, brus, saft og godteri
Velg disse matvarene:
grove kornprodukter i stedet for fine
olje og myk margarin i stedet for smør
magre meieriprodukter i stedet for fete
vann i stedet for saft og brus
I tillegg bør du spise variert og være i fysisk aktivitet minst 30 minutter hver dag.
Rådene bygger på forskning
De tolv kostrådene bygger på solid forskning og er utarbeidet i nært samarbeid med og vedtatt av Nasjonalt råd for ernæring, og rådene om fysisk aktivitet er i tråd med rådene fra Nasjonalt råd for fysisk aktivitet.
De 12 kostrådene
- Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.
- Ha en god balanse mellom hvor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke, og hvor mye du forbruker gjennom aktivitet.
- Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag (fem om dagen).
- Spis grove kornprodukter hver dag.
- La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet.
- Spis fisk til middag to til tre ganger i uka.
- Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.
- Velg matoljer, flytende margarin og myk margarin framfor hard margarin og smør.
- Velg matvarer med lite salt, og begrens bruken av salt i matlagning og på maten.
- Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags.
- Velg vann som tørstedrikk.
- Vær fysisk aktiv i minst 30 minutter hver dag.
Kilder
Helsenorge. (2019, 17. desember). Helsedirektoratets kostråd. https://www.helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/kostrad/
Nasjonalt råd for ernæring. (2011, januar). Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Metodologi og vitenskapelig kunnskapsgrunnlag (IS-1881). Helsedirektoratet. https://www.helsedirektoratet.no/rapporter/kostrad-for-a-fremme-folkehelsen-og-forebygge-kroniske-sykdommer-metodologi-og-vitenskapelig-kunnskapsgrunnlag/