For å beregne salgsprisen på et produkt kan vi sette opp en selvkostkalkyle. Målet er å finne en pris som dekker de aktuelle kostnadene og gir oss fortjeneste.
En selvkostkalkyle gir en oversikt over hva det koster å produsere et produkt, hvilken fortjeneste produktet skal gi, og hvilken salgspris produktet bør få.
I videoen om familiebedriften Den blinde ku, som produserer og selger oster, ser vi hvordan de setter opp sin selvkostkalkyle. I kalkylen tar de utgangspunkt i alle kostnadene ved produktet. Både direkte og indirekte kostnader må dekkes. I tillegg legger de til en fortjeneste når de skal finne utsalgsprisen.
Hos Den blinde ku utgjør de indirekte kostnadene blant annet melk og andre innsatsfaktorer, voks og innpakningspapir. Strøm, husleie og lønn til de ansatte er noen av de indirekte kostnadene. Dette er kostnader som ikke kan knyttes direkte til produksjonen av en bestemt ost.
For bedrifter som skal selge produkter, er det avgjørende å tjener penger. Priser vi produktene våre på en måte som ikke dekker kostnadene våre, vil vi fort bli nødt til å legge ned bedriften. I verste fall går vi konkurs.
Selvkostkalkyle | for Den blinde ku |
---|---|
Direkte kostnader | melk |
andre innsatsvarer | |
voks | |
innpakningspapir | |
bæreposer | |
utstyr og maskiner til å produsere ostene | |
frakt av varer til butikkene | |
+ indirekte kostnader | strøm |
husleie | |
lønn til ansatte | |
= selvkost | |
+ fortjeneste | |
= salgspris uten merverdiavgift | |
+ merverdiavgift | |
= salgspris med merverdiavgift |
Fagbegreper
Direkte kostnader er kostnader som er direkte knyttet til produksjonen eller salget av et bestemt produkt.
Indirekte kostnader er generelle kostnader hos bedriften som ikke kan knyttes direkte til produksjonen eller salget av et bestemt produkt.
Produksjonsbedrift er en bedrift som produserer og selger varer.
Selvkostkalkyle er en kalkyle som tar med alle kostnadene, både de direkte og de indirekte, i tillegg til en fortjeneste.