Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Utarbeid en tiltaksplan for Kokosnøtt kafé

I denne oppgaven skal du lage et forslag til tiltaksplan, med utgangspunkt i sikringsgruppene fysisk, teknisk, manuell og administrativ sikring.
Nærbilde av hender som veksler kontanter ved kassen på en kafé. Foto.

Ungdomsbedriften Kokosnøtt kafé har fått låne et lite lokale utenfor skolens område, i nærheten av et populært turområde. Her driver de et kombinert kafé- og kantinetilbud som er åpent for alle. Lokalet har et lite uteområde som de tenker å benytte til små arrangementer. Det er plass til å sette opp noen ekstra bord og pynte opp til ulike sesonger.

De har valgt å satse på enkle lunsjvarer som smoothie, cookies og påsmurte rundstykker. I tillegg selger bedriften selvlagde sesongvarer, som insekthotell, lys og opptenningsbriketter.

Ungdomsbedriften har fram til nå hatt åpent én til to dager i uka. I tillegg arrangerer de ett til to arrangementer i halvåret.

Tilbudet har raskt blitt populært i lokalsamfunnet, og flere har spurt om det er mulig å bestille lunsj eller overtidsmat utenom de ordinære åpningstidene. De har derfor lyst til å tilby forhåndsbestilling og henting av mat, men mangler et system for å administrere takeaway.

I etterkant av arrangementet spøkelseslunsj i uken før halloween oppdager de at det har vært hærverk på sykkelparkeringen utenfor lokalet deres. I tillegg hadde flere av varene som lå klare til julemessa, blitt borte.

De har heldigvis god tid til å lage nye tennbriketter og lys, men nå må de tenke ut hvordan de bedre kan oppbevare varene sikkert fram til messa. Samtidig ønsker elevene i Kokosnøtt kafé et bedre system for betalinger.

De planlegger et møte i god tid før julemessa for å forsøke å løse disse utfordringene ved å lage en tiltaksplan. Det de trenger, er

  • system for takeaway/forhåndsbestilling og henting av lunsj

  • trygg oppbevaring av sesongvarene

  • en god løsning for betaling

  • tiltak mot hærverk utendørs, spesielt sykkelparkeringen

Tiltakene som foreslås, må være enkle å gjennomføre, ha en fornuftig pris og samtidig ta hensyn til lovverk.

Oppgave

Lag en tiltaksplan for alle punktene ovenfor. Få med ett tiltak fra hver sikringsgruppe, og ta hensyn til de har et lavt budsjett.

Tiltaksplanen skal settes opp i et skjema, som skal inneholde følgende:

  • tiltak for hvert punkt, merket med sikringsgruppe

  • tydelig fordeling av ansvar

  • dato for gjennomføring

  • kostnad

En slik tiltaksplan kan settes opp i Word eller Excel. Bruk gjerne malen nedenfor.

Filer

Tips til læreren

Oppgaven egner seg som gruppearbeid eller som individuell oppgave.

CC BY-SASkrevet av Anki Olsen.
Sist faglig oppdatert 15.10.2021

Læringsressurser

Sikkerhetstiltak