Hopp til innhold

Fagstoff

Tekniske sikkerhetstiltak

Alarmanlegg, adgangskontroll og videoovervåkning er tekniske sikkerhetstiltak.
To vektere som følger med på flere kameraovervåkingsskjermer. Foto.

Alarmer

Alarmer blir utløst ved hjelp av detektorer. Det finnes flere ulike typer detektorer. De kan blant annet reagere på bevegelse, mikrobølger, vann, røyk eller temperatur.

Alarmer eller sensorer kan også monteres på enkeltgjenstander, for eksempel på biler som brukes til verditransport. Poenget er å kunne finne tilbake til det som er stjålet, ved hjelp av et sikkerhetssystem – Guard System.

Alarmer og sensorer bør også være knyttet til en alarmsentral, gjerne hos et vekterselskap. Dette er et manuelt sikkerhetstiltak, siden bedriften kjøper en tjeneste.

Videoovervåking

Sammen med alarmer er videoovervåkning noe mange bedrifter bruker – både inne og ute. Videoovervåkning brukes som regel for å hindre tyveri, ran, hærverk og overfall.

Videoovervåkning må være avtalt med de ansatte, særlig hvis formålet er å avdekke internt svinn. Vi har nemlig en streng personopplysningslov i Norge. Loven krever at det står skilt om at områder blir videoovervåket. Loven har også regler for hvordan film og bilder skal behandles og lagres.

Adgangskontrollsystem

I tillegg til disse tekniske tiltakene er det viktig å kontrollere hvem som kommer inn i bedriftens bygninger. Det gjøres ved å ha et adgangskontrollsystem. De fleste slike systemer har id-kort med navn og stilling på den ansatte.

Id-kortet brukes til å låse opp dører. Systemet gjør det mulig å ha soneinndeling som gir ulik tilgang til ulike områder, som kontorer og etasjer. Noen adgangskontrollsystemer registrerer også passeringer.

CC BY-SASkrevet av Monica Gjertsen Steinbakken. Rettighetshavere: NKI Forlaget og Amendor AS
Sist faglig oppdatert 31.03.2021

Læringsressurser

Sikkerhetstiltak