Skrivebordsøvelse i beredskap - Sikkerhet (SR-SSH vg2) - NDLA

Hopp til innhold
Oppgave

Skrivebordsøvelse i beredskap

En vanlig framgangsmåte i sikkerhetsselskap og beredskapsorganisasjoner er å øve på tenkte hendelser ved skrivebordet. Da kan vi se for oss ulike hendelsesforløp vi kan ta utgangspunkt i når vi skal lage en beredskapsplan. Det kan minne om å fortelle en historie eller lage manus til en kort film.

Bakgrunn og forberedelser

Nå skal dere få prøve dere på denne skrivebordsøvelsen selv. Gå sammen i grupper på 2–8 personer og tenk dere at dere utgjør krisestaben i en beredskapsorganisasjon. Det er en fordel å være flere, for da kan dere få flere innspill til hvordan situasjonen dere tar utgangspunkt i, utvikler seg. Det lønner seg å føre en detaljert logg underveis.

Tenk på:

  • Man har kanskje ikke tid til å lete etter en tiltaksplan i en krise. Tiltakene dere foreslår, må være enkle nok til at det er mulig å øve på dem og huske dem.
  • Dere skal lage en lysbildepresentasjon av et hendelsesforløp. Hvert lysbilde bør illustrere en vending i forløpet. Det behøver ikke å bli til en actionfilm, men hvert bilde skal bidra til noe nytt.


Velg én av disse artiklene som utgangspunkt for øvelsen:

Grunnprinsipper for IKT-sikkerhet hos nsm.no

Tenker på terror – ikke blindtarmbetennelse - aktuellsikkerhet.no

Oppgave

  1. Sett sammen et hendelsesforløp ut fra artikkelen dere valgte. Her skal dere se for dere hvordan situasjonen kan utvikle seg steg for steg.
  2. Foreslå tiltak for å forhindre at det går galt. Spør: Hvordan kan vi være føre var? Hvordan bør vi agere (handle) når situasjonen først har oppstått?
  3. Lag en presentasjon som illustrerer hendelsesforløpet. Bruk tekst og bilder sammen, og lag ett lysbilde per hendelse.
  4. Avslutt presentasjonen med en liste over sikkerhetstiltakene dere foreslår.

Tips: Presentasjonsprogrammet Prezi egner seg godt til denne typen historiefortelling, men dere står fritt til å velge det presentasjonsprogrammet dere selv foretrekker.

Skrevet av Anki Olsen.
Sist faglig oppdatert 29.04.2020