Programmeringsspråk - Konseptutvikling og programmering (IM-IKM vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Programmeringsspråk

Det finnes flere ulike programmeringsspråk. Selv om det er mye som er felles for alle disse programmeringsspråkene, vil noen programmeringsspråk kunne ha litt ulike bruksområder.

Java

Java er et programmeringsspråk som opprinnelig ble utviklet av Sun Microsystems, men har siden den gang blitt åpen kildekode. Det er vanlig å bruke eksempelvis Eclipse eller NetBeans som utviklermiljø (IDE). Java er objektorientert og brukes ofte innen utvikling av programvare. Det er også kjent for å bli brukt til å lage mobilapper til operativsystemet Android.

C++

C++ er en form for en utvidelse av programmeringsspråket C, og har blant annet støtte for objektorientert programmering. Dette programmeringsspråket er blant annet mye brukt i forbindelse med programvare- og spillutvikling, men er fleksibelt for flere andre områder.

Python

Python er, sammen med Java og C, et av verdens mest populære programmeringsspråk. Python brukes av flere kjente nettsteder og i programvare og er ofte brukt som scriptsspråk i flere kjente programmer.

JavaScript

JavaScript er et programmeringsspråk som i stor grad benyttes til webutvikling og kanskje er best kjent for å lage interaktive nettsider. JavaScript brukes ofte i en kombinasjon sammen med HTML og CSS. Selv om navnene iblant brukes om hverandre, er JavaScript og Java to forskjellige programmeringsspråk. Det vil derfor være feil å kalle JavaScript for Java eller omvendt.

Objective-C og Swift

Xcode er navnet på Apple sitt utviklermiljø (IDE) som kan benyttes til å utvikle apper til for eksempel iOS. De mest vanlige programmeringsspråkene som benyttes i Xcode er Objective-C og Swift. Med disse programmeringsspråkene kan man for eksempel utvikle apper for iPhone. Objective-C ble utviklet i 1984 og er basert på programmeringsspråket C. Det har siden den tid vært Apples primære programmeringsspråk. Swift ble lansert av Apple i 2014.

Skrevet av Jan Frode Lindsø.
Sist faglig oppdatert 27.02.2020