Hopp til innhold

Fagartikkel

Praktisk feilsøking av kode

En stor del av jobben med å programmere innebærer å avdekke og rette opp i feil i koden. Du bør derfor kjenne til enkle framgangsmåter for å feilsøke koden.

LK20
Nettbrett med kode, tegning med design, mobil og tekopp på et bord. Illustrasjon.

Framgangsmåte for feilsøking

Når du skal feilsøke kode, bør du stille deg selv noen spørsmål:

  • Hva ønsker du at koden skal gjennomføre?
  • Hva skjer når du kjører koden?
  • Hvor i prosessen skjer feilen som oppstår?

Utviklerverktøyene

Dersom du skal feilsøke i JavaScript-kode, vil det være naturlig å bruke utviklerverktøyene som du finner i menyen i nettleseren din. De ulike nettleserne har i tillegg egne hurtigtaster for å åpne utviklerverktøyene:

Konsollen

Når du programmerer med JavaScript, kan du benytte den innebygde funksjonen console.log(). Med denne funksjonen vil du for eksempel kunne skrive ut meldinger i konsollvinduet. Konsollvinduet finner du i utviklerverktøyene i nettleseren din. Under kan du se et eksempel på hvordan console.log() kan benyttes for å skrive ut verdien fra en variabel:

Javascript

1
2
3
let tall = 5;

console.log(tall);  // Denne koden vil skrive ut verdien til variabelen (5) i konsollvinduet.

Kommentere kode med feil

I enkelte tilfeller vil det kunne være hensiktsmessig å kommentere ut kode for å finne feilen. Ved å skrive // foran en linje med kode vil denne koden ikke bli kjørt. Har du en større del av koden som sannsynligvis er feil, kan du bruke /* foran og */ bak for å kommentere denne koden.

Sist oppdatert 26.02.2020
Skrevet av Jan Frode Lindsø

Læringsressurser

Programmering