Forsøk: Påvisning av karbohydrater
Teori
Karbohydrater er en viktig kilde til energi for kroppen vår og finnes i matvarer som brød, ris, pasta, frukt og grønnsaker. Karbohydrater kan deles inn i tre hovedgrupper:
monosakkarider
disakkarider
polysakkarider
Monosakkarider er enkle sukkerarter som glukose (druesukker) og fruktose (fruktsukker), mens disakkarider består av to monosakkarider som er bundet sammen kjemisk. Sukrose (sukker) og laktose (melkesukker) er eksempler på disakkarider. Polysakkarider er lange kjeder av monosakkarider. Eksempler på polysakkarider er stivelse, glykogen og cellulose.
Utstyr
glukose
fruktose
laktose
sukrose
stivelse (amylase)
matvareprøver
jodløsning (sikkerhetsdatablad for jodløsning)
Fehlings reagens (sikkerhetsdatablad for Fehlings A og sikkerhetsdatablad for Fehlings B)
Benedicts løsning (sikkerhetsdatablad for Benedicts løsning)
vannbad
reagensrør
reagensrørstativ
pipetter
reagensrørklype
vernebriller
merkepenn/tusj
Oppskrifter på reagenser
Jodløsning
Stamløsning, 1 %
Løs 1 g I2(s) og 2 g KI (s) i 100 mL vann.
Løsning for å teste matvarer, 0,2 %
Ta 10 mL av stamløsningen på 1 %, og fortynn til 50 mL med vann.
Fehlings reagens
Lag Fehlings reagens ved å blande Fehlings A og Fehlings B i forholdet 1:1. Fehlings A og Fehlings B kan du kjøpe gjennom firmaer som selger labutstyr.
Benedicts løsning
For å lage 1 liter løsning veier du opp
17,3 g kobber(II)sulfat
173 g natriumsitrat
100 g vannfritt natriumkarbonat eller 270 g Na2CO3 * 10H20
og løser opp i vann og fortynner til 1 liter.
Benedicts løsning har lengre holdbarhet enn Fehlings løsning, som må lages ny hver gang testen skal brukes.
Framgangsmåte
Del 1: Forprøver
I denne delen av forsøket skal du bli kjent med hvordan to ulike stoffer kan brukes til å påvise ulike typer karbohydrater. Det du finner ut, skal du bruke til å påvise ulike typer karbohydrater i del 2 av forsøket.
Jodløsning
Overfør litt glukose, fruktose, laktose, sukrose og stivelse til hvert sitt reagensrør og løs opp i litt vann.
Tilsett noen dråper jodløsning til hvert av reagensrørene.
Observer eventuelle fargeendringer.
Fehlings reagens eller Benedicts løsning
Overfør litt glukose, fruktose, laktose, sukrose og stivelse til hvert sitt reagensrør, og løs opp i litt vann.
Tilsett noen dråper Fehlings reagens eller Benedicts løsning til hvert av reagensrørene i 1.
Varm opp reagensrørene i et vannbad i noen minutter. Observer fargeendringene.
Oppsummering av forprøver
Gjør disse oppgavene for å få en oppsummering av hva du har funnet ut så langt.
Del 2. Undersøk ulike matvarer
I denne delen av forsøket skal du finne ut hvilke typer karbohydrater som finnes i utvalgte matvarer.
Før du starter med analysene, må du gjøre klar matvareprøvene.
Hvis matvarene er faste: Kutt opp en liten mengde av hver matvare, mos dem og plasser dem i hver sine reagensrør. Løs i litt vann.
Hvis matvarene er flytende/løsninger, kan de overføres til reagensrør og brukes som de er. Merk reagensrørene slik at du vet hvilken matvarer du har i hvilket reagensrør.
Tilsett noen dråper jodløsning i hvert reagensrør.
Gjør klar nye reagensrør som i 1.
Tilsett noen dråper Fehlings reagens / Benedicts løsning i hvert reagensrør.
Varm opp reagensrørene i et vannbad i noen minutter for å framskynde reaksjonen.
Resultater
Lag en oversikt over hvilke karbohydrater de ulike matvarene inneholder.
Spørsmål
Hva er forskjellen mellom monosakkarider, disakkarider og polysakkarider?
Hva er forskjellen mellom stivelse og cellulose?
Hva skjer når karbohydrater brytes ned i kroppen?
Hvorfor er karbohydrater viktig for kroppen?
Kilder
Universitetet i Oslo. (2017). Oppskrifter og merking i matkjemi. https://www.mn.uio.no/kjemi/forskning/grupper/skole/kurs/tidligere-kurs/2017/matkjemi-27042017/oppskrifter-merking-matkjemi.pdf
Universitetet i Oslo. (u.å.). Påvisning av reduserende sukker. Hentet 20. august 2024 fra https://www.mn.uio.no/kjemi/forskning/grupper/skole/ressurser/kjemipaboks/enkelt-ovelser/pavisning-av-reduserende-sukker.pdf
VilVite. (u.å.). Karbohydrater. Hentet 20. august 2024 fra https://www.vilvite.no/eksperimenter/karbohydrater