Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Forsøk: Påvisning av protein og karbohydrat i melk

Lær hvordan du kan påvise proteiner og laktose i melk.
Helling av melk. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Hensikt

Lære hvordan man kan påvise proteiner og laktose i melk.

Innledning

Fehlings væske er en mørk blå løsning som skifter farge til mursteinsrød når den varmes opp med et monosakkarid, samt disakkaridene melkesukker (laktose) og maltsukker (maltose). Den beholder blåfargen når den blir varmet opp med sukrose eller stivelse.

Framgangsmåte

Begerglass på kokeplate. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu
  1. Tilsett 1 dL lettmelk i et 300 mL begerglass og varm opp under omrøring til 40–50 °C.
  2. Tilsett 1 spiseskje eddik. Når melken skiller seg, trekkes ostestoffene opp som en hvit deigklump. Ostestoffene inneholder fett og protein.
  3. Ved hjelp av en vekt og varedeklarasjonen på melkekartongen vil man kunne se at det aller meste av ostestoffene er protein. Det som er tilbake i begerglasset, kalles myse som hovedsakelig består av vann og laktose.
  4. Tilsett Fehlings væske og varm opp. Hva skjer?
CC BY-SASkrevet av Øyvind Bønes.
Sist faglig oppdatert 21.11.2018

Læringsressurser

Næringsstoffer