Fagartikkel
Forskaling
Forskalinga er forma som betongen støpes i. Den må være både sterk og enkel å rive etter at betongen har herdet. Vi lager forskaling i trematerialer eller av ferdige elementer av tre, stål og aluminium.
Når betong skal formes til for eksempel vegger, dekker eller andre bygningsdeler, trengs det en form. En slik form kaller vi en forskaling. Den kan utformes på mange ulike måter, avhengig av hvilken funksjon det ferdige produktet skal ha.
Under støping og før betongen er herdet, blir forskalinga utsatt for store krefter. Det er derfor viktig at den er fagmessig utført og har nødvendig styrke og kvalitet.
Tips om forskaling
- sterk nok
- enkel å rive
- gjenbruk
Etter at forma er fylt med betong, må den normalt stå i ett døgn før den kan rives. Dette gjelder støttende forskaling. Er det bærende forskaling, må den stå lenger, avhengig av temperatur.
Demontering
Når vi bygger forskaling, er det viktig å huske på at den også skal demonteres/rives. Tenk derfor på følgende:
- Demontering må kunne gjøres slik at en ikke utsetter seg for unødvendig og uforutsett fare.
- Bruk ikke mer festemidler (spiker) enn det som er nødvendig. Tenk over om spikeren skal ta opp krefter, eller bare holde elementet på plass.
- Rensk materialene for spiker etter hvert, og rydd unna materialene. Spiker med dobbelt hode (forskalingsspiker) er lettere å dra ut.