Hopp til innhold

Fagstoff

Ti tips til bedre bilder

Fotograf Tom Knudsen gir deg enkle tips til hvordan bildene dine kan bli bedre.

I videoklippet ovenfor gir fotograf Tom Knudsen deg tre enkle tips til hvordan bildene dine kan bli bedre. De fleste av oss er nokså ubevisste når vi knipser i vei. En god fotograf tenker gjennom hvilken historie han eller hun ønsker å formidle i bildet sitt

Det første du gjør, er å velge motiv, hvordan motivet skal plasseres i bildet, fra hvilken vinkel du vil se motivet, og hva som skal være med innenfor bilderammen. Dette kalles å komponere et bilde. Deretter velger du kamerainnstillinger som får fram nettopp det uttrykket du ønsker.

Her følger ti gode råd for fotografering:

Gå nærmere

Å komme tett innpå motivet gjør mye med et bilde. Unngå at hovedmotivet drukner i unødvendige detaljer.

Når du kommer tett innpå, kommer det tydelig fram hva du tar bilde av. Motivet ditt blir ryddigere, da bakgrunnen blir mer uskarp.

Sjakkbrikker på et sjakkbrett. Foto.

Vær obs på bakgrunnen

Prøv å få bildet ditt så "ryddig" som mulig. Begrens antall elementer i bildet, slik at motivet ditt kommer godt fram. For å få til dette kan det være nødvendig å flytte litt på seg.

Utforsk forskjellige posisjoner, bildeutsnitt og kameravinkler, og prøv noe uvanlig! Det er også viktig å passe på at bakgrunnen blir så rolig som mulig, og at ting i bakgrunnen ikke forstyrrer eller kommer i konflikt med motivet ditt.

To portrett av en jente hvor en gutt holder opp to fingre bak hodet hennes på det ene portrettet. Foto.

Bruk blitsen

Du behøver ikke spare blitsen til det blir mørkt. Blitslyset gir mange gode effekter også i dagslys. Det lyser opp motivet ditt og gir mer liv i fargene. I tillegg hjelper blitsen til med å fryse motiver i fart.

Rødt drops kastes oppi et vinglass med klar væske. Foto.

Velg fokuspunkt/interessepunkt

Tenk over hva du tar bilde av! Hvorfor synes du akkurat dette er verdt å forevige? Når du har funnet ut hva som fascinerer deg i motivet, så konsentrer deg om akkurat dette og la det komme godt fram. Gå nærmere (se pkt. 1), slik at fokuspunktet ditt kommer tydelig fram, og bruk "det gylne snitt" (se neste punkt) for å oppnå en harmonisk plassering i bilderuten.

Silhuett av en person som spruter vann opp i lufta. Foto.

Ha "det gylne snitt" i tankene

"Det gylne snitt" og tredelings er en god tommelfingerregel når du skal plassere fokuspunktet ditt pent i bildet. Prinsippet har vært benyttet for god komposisjon helt siden antikken og går i korte trekk ut på å dele bildeflaten inn i ni like ruter. Fokuspunktet ditt plasserer du i et av linjenes krysningspunkter framfor midt i bildet. Horisonter kan du legge langs linjene.

Heisekran i solnedgang. Foto.

Vær bevisst på linjer og mønstre

Mennesket søker naturlig etter orden og sammenheng. Øyet "elsker" mønstre og gjentakelser, og man leter ubevisst etter dette. Utnytt dette i bildene dine. Let etter mønstre, linjer, kurver og figurer som gjentar seg, og bruk dem i motivene dine.

Man i dress poserer med Brooklyn bridge i bakgrunnen. Foto.

Tenk på at du skal ha skarpe bilder

Gode bilder krever noe teknisk innsikt, slik at du kan bruke kameraet ditt hensiktsmessig i forskjellige situasjoner. Noen tips:

Fokusering

Fokusering vil si at du lar kameraets autofokus få tid til å stille seg skarpt. Sikt med kameraet på bildets fokuspunkt, og hold utløserknappen halvveis nede. Nå jobber kameraet med å stille motivet skarpt. Det gir ofte fra seg et lite pip når det er ferdig. Trykk så utløserknappen helt ned, og bildet eksponeres.

Jente gir et kyss på nesten til et gatemaleri av en eldre person. Foto.

Skarpe bilder

Årsaken til at vi får uskarpe bilder, er som oftest at vi beveger kameraet idet vi trykker på utløseren.

Tips for å unngå uskarpe bilder: Hold kameraet stødig. En hånd under er bedre enn en hånd på hver side av kameraet. Stativ kan være lurt. Fotografer i godt lys (dagtid). Bruk blitsen.

Jente i rosa kjole holder et speilreflekskamera. Foto

Vær obs på lyset

Ordet fotografere stammer egentlig fra latin og betyr "å tegne med lys". Det er ikke tilfeldig. Lys og skygge er de to tingene som gir liv til et bilde. Lyset er veldig avgjørende i de fleste motiv, så vær obs på hvordan lyset faller på ditt motiv.

Jente vandrer oppover en tom gate i silhuett mot sola. Foto.

Ta mange bilder

En av de store fordelene med digitale kameraer er at du kan ta mange bilder uten at det koster noe. Utnytt dette. Ta mange bilder fra forskjellige vinkler og med forskjellige utsnitt. Prøv noe nytt - du vet aldri når blinkskuddet dukker opp. Tar du mange bilder, blir du også flinkere til å ta bilder!

Kollasj med mange naturmotiver i polaroidrammer. Foto.

Ha alltid med deg kamera

Du vet aldri når motivene dukker opp, men vi vet at de sjelden dukker opp foran PC-skjermen.

Slutt å lese, og kom deg ut!

Dame med veske hvor kamerareimen henger utenfor. Foto.
CC BY-SASkrevet av Tom Knudsen.
Sist faglig oppdatert 04.03.2017

Læringsressurser

Innføring i bilde