Hopp til innhold

Arbeidsoppdrag

Skriv en pressemelding om en miljøaksjon

Demonstrasjon om miljøvern. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Oppgave

Tenk deg at du jobber som kommunikasjonsrådgiver for en miljøvernorganisasjon. Dere skal ha en demonstrasjon mot en lokal fabrikk som dere mener lar miljøgiftige utslipp gå i elva.

 • Finn på navn, sted, dato og fakta om aksjonen.
 • Skriv en pressemelding som får lokale medier til å gi saken redaksjonell dekning.

Tips til hvordan du lager en pressemelding finner du i fagartikkelen om pressemeldinger og på plakaten Slik lager du en pressemelding.

Relatert innhold

Filer

Innhold i plakaten:

SLIK LAGER DU EN PRESSEMELDING

Dette er noen råd du kan følge for å øke sjansene dine for at en pressemelding får napp hos redaksjonen du sender den til:

 1. VÆR SPENNENDE
  Vinkle pressemeldingen slik at den mest spennende nyheten kommer fram itittel og ingress. Kjenn nyhetskriteriene og bruk dem.
 2. GÅ TETT PÅ
  La media få tilgang til personer som er berørt av saken. Legg inn sitater fra personer som har jobbet med temaet, men også fra fornøyde kunder eller andre som blir berørt av temaet.
 3. HVEM, HVA, HVOR, NÅR
  Pass på at du får med navn, tittel og kontaktinformasjon til alle som kan være en kilde i saken, slik at det er lett for journalistene å ta kontakt dersom de ønsker mer informasjon.
 4. SKRIV GODT
  Pass på at du skriver godt. Alt må være språklig korrekt. Saken må framstilles på en lettfattelig måte.
 5. KLART TIL PUBLISERING
  Skriv saken slik at den kan publiseres direkte på nyhetskanalens sider. Selv om dette sjelden forekommer, kan det forenkle journalistenes jobb og dermed øke sjansene dine for at saken blir publisert. Ta med sitater og bilder som er klare til publisering.
 6. VÆR ÆRLIG
  Ikke ta med for mye selvskryt, og ikke rakk ned på konkurrenter. Vær positiv og ærlig når det gjelder produktet og informasjonen du vil ha fokus på.
 7. KORT OG KONSIS
  I redaksjonen er det travelt. For at pressemeldingen din skal bli lagt merke til, er det derfor viktig at du skriver kort og konsist slik at mottakeren raskt skjønner hva den handler om. En A4-side holder i massevis.
 8. KONTAKT ER GULL
  Følg gjerne opp pressemeldingen din med en telefon til redaksjonen. Få fatt i en vaktsjef, redaktør eller lignende og forsikre deg om at de har sett pressemeldingen, og hør om det er noe mer du kan hjelpe med.
CC BY-SASkrevet av Ragnhild Risholt Kleppe.
Sist faglig oppdatert 14.05.2018

Læringsressurser

Innføring i skriving i mediefag