Hopp til innhold

Arbeidsoppdrag

Lag en valgbrosjyre

Alle politiske partier som stiller til valg, har en egen valgbrosjyre med informasjon om hva partiet står for. Nå skal du lage utkast til en slik brosjyre.
En kvinne med valgbrosjyrer i handa står ved inngangen til et hus og snakker med en person som står innafor døra. Personen er ikke synlig fordi det er plassert en stor mørk søppelkasse ved siden av døra. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Eksempler

Som et ledd i den politiske markedsføringen i forkant av politiske valg deler partiene ut valgbrosjyrer i postkasser eller på stand. I valgbrosjyrene informerer politikerne om viktige kampsaker på en måte som de håper vil appellere til velgerne. Her er noen eksempler:

Valgbrosjyre for Kristelig folkeparti i Vest-Agder 2017 (stortingsvalg)

Valgbrosjyre for Senterpartiet i Aurskog-Høland 2019 (kommunevalg)

Valgbrosjyre for Venstre i Alta 2019 (kommunevalg)

Oppdrag

Lag en valgbrosjyre for et politisk parti.

Alle partier har et politisk program som de stiller til valg på. Søk opp partiprogrammet til det partiet du skal markedsføre. Sett deg godt inn i partiprogrammet og studer partiets nettsider. Lag deretter en skisse, gjerne på papir.

Tenk gjennom:

  • Hvem er målgruppa for denne brosjyren?

  • Hva er partiets hovedbudskap til velgerne?

  • Hvilke bilder illustrerer best det partiet står for?

  • Hvilke av disse bildene appeller mest til mottakergruppa?

  • Hvilke farger bør være gjennomgående?

  • Hvilke illustrasjoner eller logoer vil du bruke?

  • Hva skal være blikkfanget/stoppeffekten i brosjyren?

  • Skriv teksten til brosjyren, og velg overskrifter.

Deretter setter du tekst, bilder og illustrasjoner sammen til en brosjyre ved hjelp av et tekstredigeringsverktøy eller et desktop publishing-verktøy.

Dersom du er fornøyd med resultatet, kan du dele det med andre på Issuu. Husk at du da kun må bruke bilder som er rettighetsklarert, og informere om at brosjyren er et elevarbeid.

Her ser du et eksempel på et elevarbeid som er publisert i Issuu. Valgbrosjyren er laget som en skoleoppgave av mediefageleven Andreas Wehus i forbindelse med kommune- og fylkestingsvalget i 2011.

CC BY-SASkrevet av Ragna Marie Tørdal.
Sist faglig oppdatert 14.06.2021

Læringsressurser

Retorisk mediekommunikasjon