Hopp til innhold

Fagstoff

Den gode historien

Hva er en god historie? Og hvordan forteller du den slik at den gjør inntrykk på andre?

Hva er en god historie?

Historien eller storyen er det fortellingen handler om. Det hjelper lite å være en god forteller dersom selve historien ikke engasjerer dem som leser, ser eller hører på.

De beste historiene er de som griper fatt i noe de fleste kan kjenne seg igjen i, noe som angår vårt eget liv. Derfor er historier om enkeltmennesker som utsettes for prøvelser, godt stoff, både for journalister og for fiksjonsforfattere. Jo nærmere disse personene er oss, geografisk eller mentalt, jo bedre blir historien.

Samtidig ønsker vi at historien skal tilføre noe nytt, noe som overskygger en tidvis grå hverdag. Vi har behov for å drømme oss bort, oppleve nye ting, få nye perspektiver og se nye muligheter.

Historier som pirrer nysgjerrigheten vår, er også gode historier. Vi liker å være tilskuere til dramatiske hendelser, og usynlige vitner til andre menneskers seire og nederlag.

Er historien god nok, kan den overskygge faktiske hendelser. Falske nyheter og konspirasjonsteorier appellerer til oss fordi historiene er mer spennende enn virkeligheten.

Fire elementer i den gode historien

Ifølge Sirin Eide bør en god historie inneholde fire elementer:

  1. Den har et overraskende element.
  2. Den vekker gjenkjennelse.
  3. Den spiller på nysgjerrighet.
  4. Den har med noe som er annerledes (kuriøst eller originalt).

Hvordan forteller du en god historie?

En god historie kan fortelles på mange måter. I videoen nedenfor møter du to dyktige fortellere. Leo Ajkic er kjent som programleder i NRK. Han kom som bosnisk flyktning til Norge som 11-åring. I 2017 ble han belønnet med Gullruten som årets beste programleder. Guri Solberg har jobbet som programleder i NRK og TV 2, blant annet i programmet Skal vi danse. Hun har også lagd postkastserien «Bra damer».

Hva legger Leo Ajkic og Guri Solberg vekt på når de velger hvilke historier de vil fortelle? Hva er viktigst i måten historiene fortelles på?

CC BY-SASkrevet av Ragna Marie Tørdal.
Sist faglig oppdatert 17.02.2021

Læringsressurser

Historiefortelling