Hopp til innhold

Arbeidsoppdrag

Søk i offentlige postlister og saksarkiver

Mange av sakene som lokalavisene skriver om, tar utgangspunkt i offentlige postlister, saksutredninger og vedtak. Øv deg på å finne informasjon om lokale saker som det kan være interessant å skrive om.
Nærbilde av en PC-skjerm, der musepekeren svever over en knapp merket «Search». Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Gjør research for lokalavisa di

Her i landet skal alle kommuner gjøre postlistene sine tilgjengelige for offentligheten. Det betyr at alle interesserte har tilgang til innkommende og utgående korrespondansen i kommunen.

Innbyggerne har også rett til innsyn i saker som skal behandles politisk, og i vedtak som blir gjort i slike saker.

Enkelte dokumenter er unntatt offentlighet, de vises gjerne med markeringen «u.off.» i listene. Du kan søke kommunen om innsyn i et dokument som er unntatt offentlighet. Blir begjæringen om innsyn avslått, kan du klage på vedtaket til statsforvalteren (tidligere fylkesmannen) via kommunen.

Oppgave

  • Naviger deg fram til din kommunes hjemmesider, og gjør et søk i kommunens postlister og saksarkiver. Du kan også bruke den statlige søketjenesten eInnsyn eller søketjenesten Norske postlister til å søke etter nyheter fra ditt distrikt. Etter hvert vil du også finne slike tjenester på faktisk.no.
  • Søk på flere ulike datoer. Hva slags informasjon finner du i listene over aktuelle saker i din kommune?
  • Hvilke saker, brev eller meldinger virker det spennende å få vite mer om? Velg ut tre saker som du mener kan ha nyhetsverdi.
  • Last gjerne ned aktuelle dokumenter dersom det er mulig. Diskuter funnene i grupper eller i klassen.
CC BY-SASkrevet av Jone Nikolai Nyborg.
Sist faglig oppdatert 09.03.2021

Læringsressurser

Slik jobber en journalist