Hopp til innhold
Du er nå inne i en læringssti

Oppgaver og aktiviteter

Musikk og opphavsrettigheter

Hvordan går du fram for å bruke en kjent låt lovlig i egen produksjon? Her er noen spørsmål du kan tenke over og diskutere med klassen.
Jimi Hendrix spiller gitar mens han lener seg litt tilbake og lukker øynene. Svart-hvitt-foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Oppdrag

Hva er lov, og hva kan jeg ikke gjøre, når det gjelder bruk av musikk? Diskuter i klassen.

Tips: Undersøk gjerne lov om opphavsrett til åndsverk av 15. juni 2018 før du sjekker fasiten. Du kan også lese mer om riktig bruk av musikk på hjemmesiden til TONO.

Spørsmål og svar om musikk og rettigheter

Jeg har lyst til å lage en coverversjon av en kjent sang som jeg vil legge ut på Facebook. Jeg spiller og synger alt selv. Er det lov?

Svar

I utgangspunktet nei. Du må få tillatelse fra den opprinnelige opphavspersonen til å skape din egen versjon av en annens verk. Det er TONO/NCB som gir tillatelse til offentlig framføring og innspilling av beskyttet musikk på vegne av opphavspersonen.

Noen har stjålet/plagiert musikken min. Hva gjør jeg?

Svar

Du må kunne bevise at det er ditt før du eventuelt kan kreve økonomisk kompensasjon. Åndsverkloven beskytter opphavspersonens ideelle og økonomiske rettigheter til åndsverket. Hvis du er redd for at musikken din skal bli plagiert, bør du sørge for å kunne dokumentere at du har lagd musikken først. En måte å gjøre dette på er å sende noter/opptak rekommandert til deg selv. Postverkets datostempel er en bekreftelse av dato, så lenge forseglingen ikke er brutt. TONO arkiverer ikke noter/opptak.

Vi lager film på skolen. Den skal legges ut på YouTube, og vi har lyst til å bruke Karpes siste låt. Hvordan går man fram for å bruke kjent musikk i egne produksjoner?

Svar

Dersom du ønsker å bruke musikk i produksjonen din, må du både klarere masterrettighetene (som er rettighetene til den konkrete innspillingen) og opphavsrettighetene til musikkverket. Masterrettighetene klareres vanligvis av plateselskapet, eventuelt artistene selv hvis de eier masterinnspillingen. Opphavsrettighetene til selve musikkverket kan TONO/NCB klarere på vegne av dem som har skrevet musikken.

Jeg har en blogg og vil gjerne legge ut musikk der. Må jeg ha tillatelse fra TONO?

Svar

Ja, du må ta kontakt med TONO og inngå en avtale. Du trenger en avtale med TONO for all tilgjengeliggjøring av musikk, også online. Opphavspersonen har etter åndsverkloven enerett til å tilgjengeliggjøre og eksemplarframstille sitt verk. TONO gir tillatelser på opphavspersonens vegne og representerer i praksis hele verdensrepertoaret. Det eneste unntaket er om opphavspersonen har vært død i mer enn sytti år. Da kan du fritt bruke musikken på bloggen din.

Hvordan kan jeg finne musikk som ikke må rettighetsklareres?

Svar

Det finnes musikk som er lisensiert med det som kalles Creative Commons-lisenser. Denne musikken kan du bruke fritt hvis du krediterer den på rett måte. Du kan finne musikken ved å gjøre et søk på samlesiden til Creative Commons. Du kan også bruke kjente ressurssider som Jamendo, Soundcloud og CC Mixter. Pass på at du sjekker CC-lisensen nøye! Hvis du for eksempel vil bruke musikk i en reklamefilm, må du sjekke at musikken er lisensiert for kommersiell bruk. Ellers finnes det mange nettsteder som tilbyr "gratis" musikk, men ta gjerne kontakt med eier av låten for å være trygg på at du faktisk kan bruke den.


CC BY-SASkrevet av Tom Knudsen og Maren Aftret-Sandal.
Sist faglig oppdatert 27.04.2020