Hopp til innhold

Fagstoff

Hvordan laste opp video til YouTube?

Følg denne oppskriften for å publisere en video på YouTube.

Før du leverer en tekst, leser du forhåpentligvis et par ganger gjennom det du har skrevet. Nøyaktighet kreves også av deg når du skal laste opp innhold på YouTube. Har du gjort en liten feil, må nemlig hele eksport- og opplastingsprosessen gjøres på nytt.

Eksportering av video i Adobe Premiere. Skjermbilde.

7 tips før du skal laste opp på YouTube:

  • Modellklarering: Sjekk at de du har filmet, synes det er greit å bli publisert. Få det skriftlig, enten på et ark eller i en e-post.
  • Rettigheter: Du må være sikker på at du har rettigheter til å bruke råmaterialet (musikk, videosnutter og stillbilder som andre har laget, osv.).
  • Juster lyd og bilde: Siden filmen nå skal ses på nett, er det en fordel at lyd- og lysnivået i den oppfattes som henholdsvis like høyt og lyst som i alle andre videoer på nett. Pass på at nivåene er jevne gjennom hele filmen. I Adobe Premiere kan du bruke "scope" og "meter" for å sjekke nivåene.
  • Sjekk første bilde: Pass på at du har materiale fra første bilde ("frame") på både lyd- og bildespor, ellers kan du få trøbbel med avspillingen.
  • Synlige spor: Pass på at alle videospor er synlige, og at lydspor ikke står på mute / ikke-solo.
  • Sett riktig inn- og utpunkt: Fjern inn- og utpunkt og gammelt rot fra enden av tidslinja (eller behold rotet og inn- og utpunkt, bare vit hva du gjør).
  • Eksportering: Eksporter videoen. Velg gjerne Format: H.264 og Preset: YouTube. Hvis du bruker Adobe Premiere, finner du YouTube som et valg i nedtrekksmenyen. Klikk på filnavn for å gi den eksporterte filmen et fornuftig navn og en plassering så du lett kan finne den igjen.

Se video: Slik laster du opp til YouTube

OBS: Hvis du ikke ønsker å publisere offentlig, kan du krysse av for "ikke-oppført video" under innstillingene for synlighet. Da er det bare de som har lenken, som kan se videoen.

CC BY-SASkrevet av Hilde Hennes.
Sist faglig oppdatert 13.01.2021

Læringsressurser

Veiledning i videoproduksjon