Hopp til innhold

Fagstoff

Hvordan lage videoessay?

For å lykkes med videoessay må du ha en god tekst i bunnen. I tillegg må du tørre å utforske og utnytte de virkemidlene som finnes, og være strukturert i alle faser av prosessen.
To personer sitter foran en mobiltelefon på et stativ, den ene justerer mobilen for å gjøre klart til opptak. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Videoessayet stiller spørsmål ved kjente forestillinger eller aktuelle saker. Det kan derfor være spennende å utforske sjangeren hvis du har noe på hjertet. I videoessayet kan du være personlig. Du veksler mellom fortelling, refleksjoner og kunnskapsformidling. Kunstnerisk har du en stor grad av frihet. Du bør bruke tid på å utforme "stilen", både i den skrevne teksten og i det visuelle språket. I videoessayet kan du leke med virkemidler for tekst, lyd og bilde. Du kan også herje med oppbygningen og rekkefølgen så lenge du har en rød tråd.

For å lykkes med videoessay må du jobbe godt i idéfasen og med skrivingen. Deretter lager du bildemanus, gjør opptak og finner lyd, bilder, grafikk og andre elementer som skal være med i den ferdige videoen. Selv om du i videoessayet "vandrer hit og dit gjennom et tema", hjelper det å ha struktur i arbeidet.

Fem faser i videoessay-produksjon

  1. Idéarbeid

  2. Tekstskaping

  3. Bildemanus

  4. Opptak og innsamling

  5. Etterarbeid

1. Idéarbeid

Forstå sjangeren

Start med å forstå sjangeren. Hva kjennetegner et videoessay? Les gjerne artikkelen "Hva er et videoessay?". Ikke gå i fella og tenk at du skal lage den engelske varianten av essay.

Utforsk tema

Finn temaet du skal jobbe med. Kanskje har du allerede fått en bestilling fra lærer? Begynn å utvikle idéer og samle stoff. Du kan teste ulike idéutviklingsteknikker, lete etter stoff på biblioteket og søke på internett. Her er noen ressurser fra NDLA som du kan se på:

Bruk idémyldringsskjema

Hvis du gjør grundig forarbeid før du begynner å skrive, blir det lettere for deg å bestemme deg for hvilken vinkling du vil ha på teksten din. For å få hjelp til idémyldring kan du jobbe deg gjennom skjemaet i ressursen "Idéutvikling videoessay".

Tegning av to personer som sitter og diskuterer. Den ene har papir og blyant. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu
2. Tekstskaping

Jobb med språklige virkemidler

Språket i et videoessay kan gjerne være lekent og poengtert. Fyll derfor teksten med språklige bilder, ironi og/eller overdrivelser. Pass på at du veksler mellom å fortelle, reflektere og informere. For å "fylle ut" teksten din med variert innhold og få tips til språklige virkemidler kan du bruke verktøyet i ressursen "Arbeid med språklige virkemidler".

Skap struktur

Etter å ha jobbet med språket kan du prøve å utvikle teksten videre slik at det blir enda bedre å lese. Se artikkelen "Skap et manus med flyt".

Still spørsmål til teksten

Når du har skrevet en god del, kan du stille spørsmål til teksten:

- Har jeg en rød tråd?
- Trekker jeg inn personlige erfaringer?
- Har jeg faktaopplysninger?
- Viser jeg refleksjon?
- Setter teksten i gang tankeprosesser?
- Hvordan er språket og bruken av virkemidler?

Les høyt og juster

Det er lurt å lese teksten høyt flere ganger. Da merker du fort om setningene fungerer eller ikke. Det blir også lettere å anslå lengden på videoessayet. En tommelfingerregel er at to hundre ord tar cirka ett minutt å lese høyt. Tusen ord tilsvarer cirka fem minutter høytlesing.

Husk at teksten kan forandres på gjennom hele prosessen. Spiller du inn en voiceover, merker du kanskje at du trenger å gjøre justeringer med det samme? I redigeringen kan også enkeltord, setninger og avsnitt fjernes eller flyttes på.

To hender skriver på PC-tastatur. Foto.
3. Bildemanus

Visualiser teksten

Bruk tid på å visualisere manuset ditt. Det er nå du starter forvandlingen fra skrift til video.

Du kan lage et eller bildemanus i tabellform (se forslag under). På denne måten får du en bedre forståelse av hvilke bilder, videoklipp, lyder og grafiske elementer du trenger. Hvor mye kan du hente fra internett, og hvor mye må du produsere selv?

Bildemanus – eksempel

Tekstutdragene i bildemanuset er hentet fra et essay om russetid og kjærlighet skrevet av vg3-eleven Mathias Dahlsveen.

Bildemanus – eksempel

Tekst

Bilder/klipp

Lyd / grafiske elementer

"Jeg pulte russepresidenten på LS», sier hun og fniser med forsamlingen rundt pulten ..."

Filme klasserom, elever og reaksjoner. Nærbilde i froskeperspektiv av jenta. Bilder/klipp fra russetreff.

Voiceover

Latter, russemusikk

"Tar vi et dykk ned i fordums tider hvor samlivsmoralen var mer «høvelig» og fri for de forfalne tendenser vi er vitne til i dag, var det vanlig at ungjenter ble giftet bort til en eldre etablert herre ..."

Finne bryllupsscene fra film eller bilde av ung jente med gammel mann. Obs: Sjekk lisens.

Ev. filme selv: Gammel mann i froskeperspektiv og ung jente i fugleperspektiv som smiler mot hverandre.

Voiceover

Svart-hvitt-bilder, ev. lydeffekt med stemmen til en eldre herre i gamle dager

4. Opptak og innsamling

Lag en plan

I denne fasen må du skaffe deg oversikt over hvilke opptak du trenger, hva du har fra før, og hva du må samle inn av eksisterende materiale.

Opprett et dokument og legg inn planer og gjøremål slik at du beholder oversikten og vet hva du skal gjøre.

Finn lovlig materiale

For å lage videoessay trenger du mange bilder, klipp, lyder og grafiske elementer. Skaff deg oversikt over nettsteder som tilbyr bilder, video, lyd og grafisk innhold som kan deles. Se blant annet artikkelen "Finn innhold du kan bruke og dele".

Sitatretten gjør det mulig å bruke eksisterende filmklipp for å eksemplifisere og illustrere poenger. Finn ut hvordan du kan laste ned filmklipp til datamaskinen din. Det finnes mange nedlastingsverktøy på internett. Sjekk at du holder deg innenfor regelverket og krediterer opphavspersoner på rett måte. Du kan lese mer i artikkelen "Om sitatretten".

Legg gjerne inn lenker og kilder til alt du bruker, i det samme dokumentet som du opprettet i stad. Det er viktig å dokumentere hvor du har hentet materiale, i tilfelle det oppstår tvil om du har rett til å bruke det.

Planlegg opptak

Forbered alle opptakene du trenger. Jo bedre forberedelser, jo lettere går filmingen. Skisser gjerne et enkelt storyboard, eller lag skuddliste. Du kan finne maler i ressursen "Maler til planlegging av film".

Hvis du filmer med mobiltelefonen, kan du få tips til hva du bør tenke på i ressursen "Slik gjør du opptak med mobilen".

Skap den visuelle stilen

I et videoessay bør du leke med og utnytte filmspråket, så ikke glem å eksperimentere med fortellergrep og virkemidler! Ha alltid dette spørsmålet i bakhodet: Hvordan kan jeg best støtte det jeg vil si, med bilder, klipp, lyder eller grafiske elementer? Tenk også over hvordan du kan ta overraskende og stilmessige grep. Du kan lese mer om hvordan du kan jobbe med det visuelle for å fortelle historien din i artikkelen "Skap filmens visuelle stil".

Svart-hvitt-bilde av kvinne i gammeldags hatt som titter med skremte øyne over kanten på boka The Greene murder case. I bakgrunnen er det skyggebilder på veggen av hender, bl.a. en som holder en kniv, og en som holder en pistol. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu
4. Etterarbeid

Redigering

I redigeringen setter du sammen alle elementene dine i et egnet redigeringsprogram. Her har du fortsatt muligheter for å påvirke det ferdige resultatet. Valg av lyd, effekter, bilder og klipp avgjør hvordan det hele virker sammen.

Et typisk videoessay varer maksimum fem minutter.

Før du gjør deg ferdig med redigeringen, må du sjekke at

  • lyder er justert til riktig nivå, i god kvalitet

  • bilder/klipp har god kvalitet

  • titler og grafiske elementer er lesbare og rett skrevet

  • klippingen er riktig, uten plutselige hull eller hopp

  • kilder og kreditering er med, og i tråd med retningslinjer og regelverk

Siste sjekk før eksport

Før du eksporterer videoessayet, ta en siste sjekk. Spill av videoen et par ganger med hodetelefoner og via høyttalere. Hører du alt du skal? Ser det bra ut? Når du har eksportert, se gjennom på nytt for å sjekke at det ikke har skjedd noen feil under eksporten.

Evaluer før publisering

Siste trinn før du publiserer og sier deg ferdig, er å la andre slippe til. Be dem se på videoessayet i rolige omgivelser og deretter gi deg tilbakemelding. På denne måten får du hjelp til å finne ut hva som fungerer, og hva som kan forbedres, før du leverer. En oppskrift på hvordan det går an å evaluere, finner dere i ressursen "Evaluer med sokratisk metode". Test gjerne ut metoden på videoessayet!

Gjør publiseringsklart

Videoessayet kan lagres i filformat MP4 med H.264. Det er et mye brukt videoformat.

Hvis du skal publisere på internett, kan du velge en streng lisens som CC BY-NC-ND (navngivelse, ikke-kommersiell, ingen bearbeidelse). Da kan ikke andre endre videoen din eller tjene penger på den. Du kan lese mer om Creative Commons og lisenser i artikkelen "Det handler om å dele: Creative Commons".

Lydredigeringsprogram på en dataskjerm. I venstre hjørne ses silhuetten av ansiktet til en person som redigerer lyd. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu



CC BY-SASkrevet av Maren Aftret-Sandal.
Sist faglig oppdatert 27.01.2022

Læringsressurser

Veiledning i produksjon for sosiale medier