Melk og melkeprodukter - Naturbasert produksjon og tjenesteyting (NA-NAB vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Melk og melkeprodukter

Melk og melkeprodukter er en viktig del av kostholdet for de fleste i Norge. Mange av de gamle norske matrettene har melk som en viktig ingrediens.

Melkeprodukter kalles også meieriprodukter. Det finnes mange melkeprodukter å velge mellom, og til hverdags bør du velge de magre variantene. Magre produkter inneholder like mye næringsstoffer som de originale variantene; det er bare fettinnholdet som er redusert.

Til melk og melkeprodukter regner vi

  • alle typer melk
  • smør
  • ost
  • rømme og fløte
  • kesam og cottage cheese
  • yoghurt

Mer informasjon om disse produktene finner du hos Opplysningskontoret for Meieriprodukter (melk.no).

Melk og melkeprodukter inneholder

  • fett
  • protein
  • vitaminer (vitamin B, og vitamin D som er tilsatt i noen typer melk)
  • mineraler (kalsium og jod)

Fettinnholdet i de ulike melketypene varierer mellom 3,9 prosent i helmelk, 0,5–1,5 prosent i lettmelk og 0,1 prosent i skummet melk. Fettet vi får fra melk via melkeprodukter, er mettet.

Pasteurisering

For at det ikke skal være farlige bakterier i melken, pasteuriseres all melk som selges i Norge. Dette kan gjøres på flere måter, men det vanligste er å varme opp melken til 72 grader i minst 15 sekunder.

Homogenisering

Helmelk, lettmelk og kefir blir i tillegg homogenisert. Det vil si at fettet i melken blir finfordelt slik at det ikke blir liggende og flyte på toppen av melken.

Variasjon blant melkeprodukter

Melk og melkeprodukter

  • kan være produsert i Norge eller være importert
  • kan være økologiske eller ikke
  • kan ha ulikt fettinnhold
  • kan være laktoseredusert
  • kan ha ulike smakstilsetninger
  • kan drikkes eller spises som de er, eller brukes i ulike retter

Utfordringer til deg

  1. Gjør deg kjent på nettsidene til Opplysningskontoret for Meieriprodukter (melk.no). Lag deg en oversikt over hva som finnes på disse sidene, og diskuter med en medelev hvordan du kan bruke disse sidene på skolen og i bedriftene.
  2. Hvorfor bør melk og melkeprodukter være en del av den daglige kosten vår?
  3. Bruk Matvaretabellen fra Mattilsynet og slå opp næringsinnholdet i ulike melkesorter og melkeprodukter. Hva finner du ut?
  4. Mange mener at brunost er et spesielt bra pålegg, og at den inneholder mye jern. Bruk lenken til matvaretabellen for å finne ut om dette stemmer.
  5. Finn ut om all yoghurt inneholder like mye karbohydrater. Hva forteller dette deg?
Skrevet av Agnes Brønstad, Guri Bente Hårberg og Trine Merethe Paulsen.
Sist faglig oppdatert 04.05.2020