Hopp til innhold

Fagstoff

Utplantingsplanter – fargelegg byen

Når det ikke er fare for nattefrost, blir hager og bysenter prydet med det vi kaller utplantingsplanter eller sommerblomster. Dette er planter beregnet til å pynte balkonger, terrasser eller plantebed fra midten av mai til slutten av september – selvfølgelig avhengig av herdighetssonen til planta.

Blomsterbed. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Kommer det frost, er planta ødelagt. Grunnen til det er at nesten alle disse vekstene opprinnelig kommer fra varmere strøk uten minusgrader.

Utplantingsplanter kjennetegnes ved overdådig blomstring, pyntende bladverk og/eller fin lukt. Dessuten blomstrer de fra de blir planta ut til de blir samlet inn igjen om høsten. Utvalget av utplantingsplanter er stort og dekker faktisk alle fargenyanser. Det finnes stående og hengende arter, småblomstrede og storblomstrede, de som liker seg i halvskygge, og de som vil ha full sol.

Alle utplantingsplanter trenger god jord, en del gjødsling og mye vann for å vokse seg store og fine. Ofte er det også nødvendig å fjerne visne blomster og luke vekk ugress. For anleggsgartneren betyr dette mye og nøyaktig jobbing, gjerne etter vedlikeholdsplaner.

Huskelappen

Tidspunkt

Når det ikke lenger er fare for nattefrost

Arter

Sommerblomster

Redskaper

Planteskje og kultivator

Sommervedlikehold

Vanne, gjødsle, fjerne, visne, luke

Høstarbeid

Samle inn og rydde

CC BY-SASkrevet av Tor Harald Ottersland.
Sist faglig oppdatert 02.01.2019

Læringsressurser

Gartnerens arbeidsoppgaver

Fagstoff