Hopp til innhold

Fagstoff

Sikkerhet med hund i undervisning

Hvis du skal ha med hunden din på skolen eller på turer med skolen, er det noen ting du bør tenke på.
Hund som ser på en hånd med godbiter. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Valg av hund

Ta en felles diskusjon med en fagperson om hunden er egnet for å være med i undervisning. Den bør være frisk nok, komfortabel med transporten til og fra undervisninga, kunne lære seg å være oppstallet uten å blie stresset og oppnå trygghet i et miljø der det skjer andre ting. Hunden må ha god velferd i undervisninga. Ofte må den få være med noen ganger for å falle til ro og bli trygg.

Atferd

Mange hunder takler å være med i undervisning, men ikke alle. Her er noen typiske grunner til at hunder ikke bør være med i undervisning:

  • Hunden viser vilje til å bite eller angripe mennesker.
  • Hunden kan ikke skjermes nok under transporten til at den har god velferd.
  • Hunden er utrygg for andre mennesker på skolen eller under transporten.
  • Hunden er vedvarende redd.
  • Hunden kan ikke oppstalles uten å være engstelig eller bjeffe, hyle eller stresse.

Hvis hunden ikke trives i undervisninga, bør den heller få være hjemme.

Helse

En fagperson bør informeres om hundens helseproblemer, slik at man kan ta en felles vurdering. Mange helseproblemer er ikke et problem for hundens funksjon.

Enkelte typer utstyr eller aktiviteter krever styrke og fysikk hos hunden. En fagperson kan vurdere om hunden kan delta.

Hunder som har hoste, diaré, nedsatt allmenntilstand eller man mistenker at har smittsomme sykdommer, bør holdes hjemme.

Velg utstyr som passer til turen og hundens fysikk, hvis hunden skal være med på tur. En fagperson skal vurdere om hunden er skikket til å gå på turen.

Hund i nomesele og med langline løper på fjellet. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Utstyr til hunden

Hunden må ha på sele som er sikker for rømning. Seler bør gå bakom ribbeina på hunden, slik at hunden ikke kan rygge seg ut av den. Selen bør ha solide festepunkter. Halsbånd bør unngås. Dersom hunden ikke kan bruke sele, bør du ha et bredt og komfortabelt halsbånd som er vidt nok til å ikke være ukomfortabelt, og samtidig så stramt at hunden ikke kan rygge ut av det. Bruk aldri strupebånd. Det kan skade og skremme hunden. Halvstrup kan være mer hensiktsmessig og sikkert enn vanlige stillbare halsbånd.

Leiebånd eller kobbel bør være av god kvalitet. Du bør ikke bruke snellebånd eller fleksiline. Det kan skade deg eller hunden, og du har mindre kontroll. Bruk et bånd som er 2–4 meter langt med en god karabinkrok og løkke til hånden din. Ha hånden inni løkka. Fest karabinkroken i selen, ikke i halsbånd.
Ikke bruk BGB-krok, spesielt dersom du skal feste den i en liten ring. Da risikerer du at den smetter av. Bruk pistolhake.

Kameratsjekk: be en kollega eller fagperson om hjelp til å få vurdert om utstyret er sikkert.

Verneutstyr og bekledning

Du behøver oftest ikke spesielt personlig verneutstyr. Men du må ha på deg funksjonelle klær. Klærne bør tåle skitt og skrap fra klør, du bør lett kunne bøye deg i dem, og de bør ikke være bråkete. Klærne bør sitte noenlunde tett på kroppen. Åpne frakker og store jakker er lite hensiktsmessig fordi det forstyrrer deg og hunden i arbeidet. Unngå kaps eller hatt, fordi hunden vil ha problemer med å lese deg. Kle deg etter været.

Ta hensyn

  • Gå ikke fram til hunder i bur eller bil.
  • Ikke la hunden din hilse på hunder eller fremmede personer.
  • Ikke hils på hunder selv. La dem heller hilse på deg.
  • Ta hensyn med hunden din. Forstyrr ikke folk, hunder eller hester. Hold generelt god avstand.
  • Vær ekstra hensynsfull med hunder som trenger stor avstand til hunder og folk. Gå så langt bort at den andre hunden roer seg ned.
  • Du må ikke forlate hunden alene der andre kan komme til den. Ikke bind hunden og gå fra den.
To barn som sitter på bakken med en liten valp. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Barn og besøkende

Når man bruker dyr i undervisning, skal man alltid gjøre en risikoanalyse sammen med fagperson. Hold generelt barn borte fra hunder i undervisning. Hvis hunden skal ha kontakt med andre, skal dette risikovurderes og forberedes.

Viktig på et anlegg med hund

Steng alltid dører og porter etter deg. Lås dører og porter som hunder kan åpne selv.

Når du går gjennom en dør med en hund, skal du sjekke at du ikke treffer på hunder på den andre siden. Her kan du bruke en medhjelper til å sjekke.

Ikke slipp hunder sammen i undervisning med mindre det er en planlagt del av undervisninga.

Plukk opp etter hunden.

CC BY-SASkrevet av Randi Helene Tillung.
Sist faglig oppdatert 25.03.2020

Læringsressurser

Sikkerhet