Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Arbeidsmiljøet – hvor viktig er det egentlig?

Jobb er jobb? Eller?
Sammendrag av filmen

Helsefremmende arbeidsplasser handler om hvordan jobben får folk til å føle seg – hvordan arbeidsplassen kan styrke og utvikle oss. Helse rommer mer enn spørsmålet om man er syk eller frisk, for du kan være syk, men føle at du har det bra likevel. Motsatt kan du være helt frisk, men føle at du ikke har det bra. Det avgjørende er hvordan du selv opplever at du har det, og det er den opplevelsen helsefremmende arbeidsplasser handler om.

Skal du føle deg bra, må du ha det bra på jobb. Men hva er det å ha det bra på jobb? Er det bare å gjøre det du har lyst til? Nei, selvfølgelig ikke. Noe av det viktigste er følelsen av å gjøre nytte for seg – at du får oppgaver du kan klare på en god måte. Når du klarer oppgavene og jobben din, så utvikler du deg. Du føler at du er klar for nye utfordringer. Det betyr mye for selvfølelsen, og hvordan du opplever egen helse. Det er også en god følelse når du kan være med å påvirke egen arbeidssituasjon, at du blir lyttet til. Du skal vite hva som kreves av deg og få tydelige tilbakemeldinger på det du gjør. Samtidig er det sunt å få ros når vi fortjener det. Fordelinger av oppgaver og et godt sosialt fellesskap har mye å si, og kan føre til at jobben gir oss den gode følelsen. Hvis jobben får oss til å føle oss bra, da er den helsefremmende.

Noe av det som er viktig, er altså mestring og utvikling, medvirkning, rettferdig behandling, anerkjennelse og et godt sosialt fellesskap. Det er i alles interesse å gjøre en arbeidsplass helsefremmende. Medarbeidere som får bedre helse og engasjement, blir mer kreative og produktive. Det fører til en enda tryggere arbeidsplass, og at virksomheten blir bedre – en god sirkel der alle vinner. Alle miljøer og alle mennesker er forskjellige. Hvordan kan din arbeidsplass blir mer helsefremmende?

Del 1

Se filmen og svar på oppgavene under:

  • Hva menes med en helsefremmende arbeidsplass?
  • Hva kan du gjøre på din egen arbeidsplass, eller praksisplass, for å bidra til et godt arbeidsmiljø?

Del 2

  • Diskuter i klassen hva en helsefremmende arbeidsplass er, og hvordan dere selv kan bidra når dere er på jobb.
  • Du er god venn med en av kollegene dine, men hen snakker alltid arbeidsplassen og sjefen ned og er generelt negativ. Du synes det begynner å bli slitsomt. Hva vil du si til vennen din? Og hvordan kan du si det uten å såre hen?
CC BY-SASkrevet av Cathrine Meyer Johansen.
Sist faglig oppdatert 20.04.2023

Læringsressurser

HMS for arbeidstakeren