Pølsemaker - Verktøykassa – for elever - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Pølsemaker

Pølsemakerfaget var tidligere et utpreget håndverksfag. I dag omfatter det også bruk av avansert teknologi for å sikre smak og kvalitet. Det viktigste vil imidlertid alltid være gode håndverksmessige og faglige kunnskaper.
Video: Jarle Sten Olsen / CC BY-ND 4.0

Fakta

  • yrkesbetegnelse: pølsemaker med svennebrev

  • utdanning: restaurant- og matfag vg1, matproduksjon vg2,
    pølsemakerfaget vg3 (opplæring i bedrift i to år)

  • eventuell videreutdanning: mesterutdanning, fagskole, generell studiekompetanse, høyskole, universitet

Hva gjør en pølsemaker?

En pølsemaker jobber med produksjon av pølser og andre kjøttvarer og må kunne mye om råvarene og de ulike bearbeidingsprosessene.

For å kunne utøve faget må du ha kunnskap om både håndverksmessige tradisjoner og bruk av ny teknologi. I moderne industribedrifter jobber man både med produktutvikling og innovasjon og med å ivareta tradisjonelle norske kjøttprodukter.

Til daglig jobber pølsemakeren med både håndverktøy og mer avanserte maskiner. Du må derfor være bevisst på HMS.

Sentrale arbeidsoppgaver

  • produksjon av alle typer pølser, kjøttpålegg, posteier, spekemat og andre produkter med kjøtt som råstoff
  • tilskjæring og finstykking av kjøttråvarer
  • bruk og vedlikehold av håndverktøy, maskiner og utstyr
  • i ferskvareavdeling: salg av kjøttvarer og informasjon til kunder

En dyktig pølsemaker

  • har god kunnskap om råvarenes egenskaper

  • har god kunnskap om de ulike bearbeidingsprosessene

  • jobber effektivt og hygienisk

  • har et bevisst forhold til produktivitet og lønnsomhet

  • har godt håndlag

Hvor kan jeg jobbe?

De fleste pølsemakere arbeider i industrien, men du kan også jobbe i mer håndverkspregede bedrifter som produserer kjøttvarer for salg. En annen mulighet er å jobbe i spesialbutikker eller ferskvareavdelinger i butikk. Som pølsemaker kan du dessuten starte egen produksjon av spesielle kjøttprodukter.

Relatert innhold

Skrevet av FMO og FOHR.
Sist faglig oppdatert 29.05.2020