Hopp til innhold
Arbeidsoppdrag

Ekstremværmelder for en dag

Klimaforskere mener at økt global oppvarming vil føre til mer ekstremvær med flere stormer, orkaner, hetebølger og skogbranner, og mer nedbør, flom og tørke. Hvordan vil været se ut i ei framtid der den globale oppvarminga har økt middeltemperaturen med over 4 grader?

Oppdrag

Du jobber for værkanalen «Stiv kuling» og skal lage en værmelding for 16. august 2051. Verden har i liten grad klart å begrense den globale oppvarminga, og middeltemperaturen i verden har derfor økt med fire grader siden 2017. Du kan bruke rapporten En framtid du ikke vil ha for å se eksempler på hvordan været kan komme til å bli da. Uten å avsløre for mye er det fare for at det blir mer enn «litt bris utover dagen og tiltykning til regn» ...

Tidsbruk og organisering

2–3 timer (beregn mer tid hvis dere ikke ikke er så vant til å jobbe med de digitale verktøyene). Oppgaven egner seg godt til samarbeid.

Sett i gang!

  • Sett deg inn i saken / gjør

    research

    – 30 minutter.
    Hva menes med ekstremvær? Hvilke konsekvenser kan ekstremvær ha i Norge eller i verden? Hva er sannsynlig vær i 2051? Hva må folk som bor i områder som er utsatt for orkan, gjøre? Hvilke konsekvenser har ekstremvær for avlinger og produksjon av mat?

  • Produksjon – 2 timer
    Lag digitale værkart. Finn kart og bilder ved å søke på Internett. Pass på at du har lov til å bruke de bildene eller animasjonene du finner.
    Bruk værkartet til å lage en værmelding. Legg vekt på å få med konsekvenser av det været du melder. Få fram regionale forskjeller i Norge eller i verden. Hva må folk passe på? Hvilke forholdsregler må folk ta? Tilfluktsrom? Spikre igjen vinduer?

TIPS!

Hvis du vil lage et værkart som «lever», kan du for eksempel bruke animasjonsverktøyet i PowerPoint eller andre presentasjonsverktøy. Når du skal spille inn en værmelding, kan du bruke skjerminnspillingsfunksjon i PowerPoint, Screencast-O-Matic eller andre program. Du kan også få noen til å filme deg når du står ved værkartet ditt, og kartet er vist på et lerret eller på en skjerm.

Produkt

Produktet skal bestå av film eller bilder som er satt sammen til en bildeserie med kommentarer. Med animasjonsverktøy kan du lage en værmelding der symbolene beveger seg. Dette kan tas opp med en skjermopptaker eller mobiltelefon og lagres som en videofil.

Veien videre

Vis værmeldingene for hverandre i klassen. Del gjerne filmene på sosiale medier, skolens hjemmeside og info-skjerm for å skape oppmerksomhet. Værmeldinga kan inngå i klassens Klimasending eller Klimablogg.

Verktøy og ressurser du kan få bruk for i denne aktiviteten

Skrevet av Thomas Bedin, Kristin Bøhle og Ragnhild Kjeldsen.
Sist faglig oppdatert 24.02.2020