Rug - Råvare, produksjon og kvalitet (RM-RMF vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Rug

Rug er en yngre kulturplante med et mer begrenset dyrkingsområde enn de andre kornartene. Til Norge kom rugen omkring år 500 e.Kr., men fikk ingen stor utbredelse før i vikingtida.

I middelalderen var rug det mest brukte kornslaget i landet vårt. Rug har vært lite dyrket etter krigen, og selv om arealet har tatt seg noe opp, utgjør det bare vel to prosent av kornarealet.

I 2007 ble det dyrket 38 000 tonn rug i Norge. Drøyt 50 prosent av dette ble brukt til mat.

Anvendelse

Rug gir en fyldig smak til brød. Det gjør dessuten brødet saftig og gir lengre holdbarhet. Fordi rug ikke har proteiner som kan danne gluten, har det dårlig bakeevne. Brød bakt med rugmel blir derfor tunge og kompakte. Men rug inneholder mye fiber som binder vann, og dette gjør det mulig å bake brød basert på bare rug. Surdeig gir rugbrød en lettere og luftigere konsistens fordi surdeigen hindrer at all stivelsen omdannes til næring for gjæring.

Rugmel

Av rugmeltyper finner du

  • siktet rugmel
  • sammalt rug grov
  • sammalt rug fin

Næringsinhold

Rug har mye av det samme næringsinnholdet som hvete, med vel 80 prosent karbohydrater, ca. 12 prosent protein, knapt to prosent fett og to–tre prosent fiber.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Huskelappen

Sesong

Rug høstes når kornet er modent, lagres og er å få kjøpt hele året.

Utbredelse

Rug dyrkes i hovedsak på Østlandet.

Med andre ord:

Latin: Secale serale
Engelsk: Rye
Tysk: Roggen
Fransk: Le seigle

Rettighetshaver: Opplysningskontoret for brød og korn
Sist faglig oppdatert 08.05.2020