Kiwano - Råvare, produksjon og kvalitet (RM-RMF vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Kiwano

Kiwano, eller hornmelon som noen kaller den, er en frukt som er i slekt med både agurk og melon. Den har sin opprinnelse i Afrika, hvor den har vært kjent i flere hundre år.

Dyrking og largring

Så sent som i 1980-årene bestemte en bonde i New Zealand seg for å satse på denne frukten og tok patent på navnet kiwano. Navnet er et registrert varemerke, men frukten produseres nå flere steder under andre navn, blant annet melano og pepano.

Kiwano oppbevares på samme måte som bananer, helst mellom 15 og 20 grader. De skal ikke på kjøl, og de skal ikke utsettes for trekk eller etylenproduserende frukt.

Egenskaper

Fruktkjøttet er vakkert grønt og veldig saftig og inneholder mange små frø. Konsistensen kan minne litt om agurk. Smaken er mild, frisk og sursøt og kan beskrives som en blanding av melon og agurk med en anelse av lime og banan. Utvendig har frukten et gult, læraktig skall med små pigger eller horn. Når frukten er moden, er skallet guloransje. Formen er oval, og den kan bli 10–15 cm lang.

Bruksområde

Kiwano kan skjæres opp på langs, og vi bruker skje for å få ut fruktkjøttet. Vi kan også dele den i skiver og beholde det dekorative skallet på. Kiwano er ideell til å mikse i drinker og fruktboller. Den kan blandes med annen frukt i for eksempel en eksotisk fruktsalat. Den milde smaken gjør at kiwano også passer fint i rekecocktail, eller den kan røres inn i naturell yoghurt som et lite mellommåltid.

Næringsinnhold

Kiwano er kalorifattig, den er rik på kalsium og magnesium, og den inneholder noe vitamin C.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Kvalitetskrav

Kiwano skal være hel og fast uten sprekker eller andre ytre skader. Frukten skal være jevnt guloransje uten brune eller mørke flekker.

Med andre ord

latin: Cucumis metuliferus
engelsk: kiwano, horned melon, jelly melon
tysk: Kiwano, Afrikanische Gurke
fransk: kiwano, cocombre africane

Rettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 17.04.2020