Hopp til innhold
Oppgave

Stilisering og sjablonger

I denne oppgaven skal du utforske et tema og bruke stilisering til å lage dine egne sjablonger. La deg inspirere av hvordan Kaia stiliserte former fra havet og laget et mønster. Lek med ulike idéer og velg ut et motiv du vil forenkle og bruke i et tekstiltrykk.

Sjablong

Du kan lage en sjablong ved å skjære ut et motiv og fjerne det fra for eksempel plastfolie eller ei papp-plate. Når du legger sjablongen på det underlaget du ønsker, får du fram motivet ved å spraye eller male farge i hullene.

Du kan bruke sjablonger når du effektivt vil gjenta en form. Et eksempel kan være et mønster med stiliserte elementer slik du kan prøve ut i denne oppgaven. Først skal du få se hvordan Kaia stiliserte former og brukte sjablong til å dekorere tekstiler.

Idémyldring

Oppgaven Kaia fikk, var å utvikle et mønster med inspirasjon fra livet i havet. Som vanlig satte hun seg inn i temaet og startet med en idémyldring. Hun valgte ut noe av det som finnes i havet, og eksperimenterte med former og farger som mulige elementer hun ville gå videre med. Bildet over viser spor fra denne delen av prosessen.

Mønsterbygging

Kaia fant ut at en skate ville fungere fint i et mønster. Den har en klar, gjenkjennelig form og er et fint utgangspunkt for stilisering. Formen er ikke er for komplisert, og det er en fordel når en lager sjablonger.

For å skape bevegelse i mønsteret plasserte Kaia skatene slik at de svømmer i motsatt retning i annenhver rekke. Når rekke nummer to og fire er skjøvet litt mot høyre, tangerer skatenes vingetupper hverandre. Effekten av dette er en vertikal, bølgende linje. I mellomrommene har hun plassert en bølgeform som skal forestille vann. Disse virkemidlene gjør at det visuelle språket og temaet henger godt sammen.

Sjablongen skjæres ut

Etter å ha planlagt nøyaktig hvordan de ulike delene i mønsteret skal være i forhold til hverandre, blir det neste å lage selve sjablongen. Sjablongen brukes for å gjenta de samme formene på hele flata som skal dekkes av mønsteret.

Når du først lager en sjablong, kan det lønne seg å bruke et materiale som holder seg stabilt, og som ikke blir ødelagt når det er i bruk. Det kommer selvfølgelig an på prosjektet og om den skal kunne gjenbrukes senere. Det er også mulig å lage sjablonger i materialer du bare bruker i ett prosjekt. Da kan du for eksempel bruke kartong fra emballasje. Kaia har brukt tynne ark av plast. De tåler mye.

En skarp papirkniv kutter lett gjennom både plastark og kartong. Vær forsiktig så du ikke skjærer deg.

Tekstiltrykk ved hjelp av sjablong

Da Kaia hadde laget en ferdig sjablong, gjensto det å teste ut om den fungerte. Utprøvinger underveis ledet henne mot de teknikkene og redskapene som fungerte best i dette prosjektet.

Det er forskjell på om du skal bruke sjablong på tekstil, papir eller på en vegg. Små testrunder er nødvendige før du er helt i mål, men det er det som gjør det så spennende. Bildet under viser hvordan Kaia kunne skape ulike uttrykk ved å variere fargene, men i hele prosessen brukte hun samme sjablong.

Utstyr

  • Skissebok, blyant, viskelær

  • Akvarellmaling, fargeblyanter eller noe annet å fargelegge med

  • Skjærekniv

  • Kartong eller plastark du skal lage sjablongen av

  • Tekstiler i bomull / lerretsstoff

  • Tekstilmaling (eller annen maling som passer til formålet)

  • Pensel eller svampbit til å påføre maling med

Oppgave

  • Forberedelse: Les Stilisering – hva er det?

  • Trill en terning og bruk temaet med tilsvarende nummer fra lista under:

    1. Livet i havet

    2. I skogen

    3. På bondegården

    4. Fjell og hei

    5. I byen

    6. Oppe i et tre

    Ut fra temaet skal du stilisere noe det passer å lage sjablong av. Du skal starte med å utforske temaet med tankekart og idémyldring. Husk utprøvinger underveis.

  • Lag en sjablong som du bruker til å dekorere tekstilene.

  • Dokumenter prosessen din.

Relatert innhold

Fagstoff
Mønster

Vi kan lage mønster ved å gjenta en form eller et mønsterelement. Gjentagelse, dreiing og speilvending kan skape spennende mønster.

Skrevet av Elin Drougge.
Sist faglig oppdatert 08.08.2024