Eksperimentering i materialer - Produktutvikling og skapende prosesser (DT-DTH vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Eksperimentering i materialer

Manuelt arbeid, som modellering av leire, strikking, maling og spikking er fantastiske måter å stimulere hjernen på. Å jobbe med hendene gir godt humør, reduserer stress og gjør deg fullt involvert i den kreative prosessen. Hendene dine er allsidige og har mye kreativt potensiale.
Arbeid med farger i en idéutviklingsprosess. Video: Bartosz Paszkiewicz, Wallace James McCririck Meling / CC BY-NC-SA 4.0

Eksperimentering i eget materiale

Du kan velge å arbeide i materialer som kan være aktuelle for oppgaven eller problemstillingen din. Jobber du med et interiøroppdrag, kan du finne frem ulike tekstiler, tapeter eller materialprøver. Skal du bli frisør, kan du eksperimentere i hår, og om du skal bli keramiker, kan du eksperimentere i leire.

Praktisk arbeid i materialer stimulerer din kreativitet

Noen ganger kan du også velge å eksperimentere i materialer som du ikke skal bruke videre i designprosessen. Å arbeide med hendene i noe som tilfredsstiller deg, utfordrer deg og får deg til å slappe av, har en verdi i seg selv for din kreativitet. For eksempel kan eksperimentering i maling skape nye tanker, assosiasjoner, inspirasjon eller idéer til stemninger og uttrykk til en brudebukett, et klesplagg, et smykke eller en visuell profil.

Myke, harde og plastiske materialer

Det kan være både gøy og utviklende å utfordre deg selv i nye og ukjente materialer. Vi deler materialer inn i myke, harde og plastiske materialer. Eksempler på myke materialer er tekstiler i naturmaterialer som ull, silke og bomull, eller tekstiler i kunstfiber. Stein, metall og tre er harde materialer. Bjørk er et hardt treslag, mens selje er lettere å spikke og forme i. Både plastilina, pappmasje og leire kan du forme ved hjelp av bare hendene dine, og dette er plastiske materialer.

Naturvennlige materialvalg

Velg naturvennlige materialer. Tenk over hvordan bærekraftige valg i arbeidet ditt kan påvirke samfunnet og naturen positivt. Det kan være naturmaterialer som er fornybare og som vi har god tilgang på. Tre er for eksempel en ressurs vi har ubegrenset av, forutsatt at vi forvalter skogene godt. Andre naturmaterialer du kan finne, er steiner, sand, kongler, skjell og strå. Leire er et bærekraftig materiale, og keramikkproduksjon forurenser lite.

Gjenbruk

Dersom du tenker deg om, har du helt sikkert mange ulike både myke, harde og plastiske materialer du allerede har og kan bruke om igjen. Plastposer er et eksempel. Lag remser av plasten og vev en matte til kjøkkengulvet. Kanskje har du ryddet i skapet og lagt vekk klær. Bruk tekstilene til nye formål. Har du noen verksteder i ditt nærområde som har overskuddsmateriell du kan få?

Skrevet av Hanne Merethe Riskedal Staurland.
Sist faglig oppdatert 30.04.2020