Lag Ittens fargesirkel og to valørskalaer - Produktutvikling og produksjon (FD-FBI vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Oppgave

Lag Ittens fargesirkel og to valørskalaer

Johannes Itten var maler, designer og kunstpedagog i Bauhaus-skolen. Det var en skole som tenkte helt nytt om kunst, design og arkitektur. Ittens fargesirkel hjelper oss å tenke systematisk om farger og fargebruk. Nå skal du lage din egen plakat med fargesirkelen og to valørskalaer.

Ordforklaringer

Bauhaus-skolen
var navnet på en skole for arkitektur, design og kunsthåndverk i Tyskland. Skolen eksisterte fra 1919 til 1933.
Valør
er lyshetsgraden i en farge.
Skala
er ei rekke med trinnvise overganger.
Mal
er en arbeidstegning som gir omrisset til formen du vil lage.
Sjablong
brukes for å lage nøyaktige og gjentakende former. Du kan bruke papir eller papp og skjære ut formen du vil tegne opp eller male. Dette gjør det lettere å få riktig form raskt.
Fargeflate
er et avgrenset område som er fylt med farge. Når du rammer inn et område du har malt med en farge, får du ei fargeflate.

Utstyr

  • Tegnepapir: A3-format

  • Akrylmaling eller gouache:

    • primærfargene: gul, rød og blå

    • hvit og svart

  • Pensler

  • Tapetkniv og stållinjal

Del 1: Lag Johannes Ittens fargesirkel

En god forståelse for fargenes egenskaper hjelper deg i arbeidet med kunst-, design- og arkitekturoppgaver. Du kan bruke primærfargene gul, rød og blå for å blande alle de andre fargene i sirkelen.

I denne oppgaven skal du lage din egen plakat med fargesirkelen. Du lager ferdig alle delene først. Da har du alt klart til å lage plakaten. Ta vare på fargesirkelen din slik at du kan bruke den i senere oppgaver.

Bland fargene og sett sammen sirkelen

Du skal nå lage en fargesirkel som er 25 x 25 cm, på et stående tegnepapir i A3-format.

Utskrift

Du kan skrive ut en modell for hvordan plakaten blir. Arbeidstegning og ark med maler for de ulike delene finner du her:

  • Last ned fargesirkelplakat, arbeidstegning og maler

  • Kontrollmål at sirkelen er 25 x 25 cm på utskriften. Hvis målene på utskriften er riktige, kan du bruke målene slik de er i arbeidstegningen. Hvis ikke, bør du sjekke innstillingene for utskrift. Ikke velg "Tilpass side" i utskriftsmenyen.

    Maling

    Bruk akrylmaling eller gouache. Du skal blande og male fargene på større flater på egne ark. Start med ren gul og jobb med to primærfarger. Husk at den røde primærfargen i midten av sirkelen skal ha litt gult i seg hvis du starter med magenta. (Se bildet og bildeteksten over.) Når du skal blande fargene i blått og fiolett, skal du ikke bruke gult. Hvis du bruker gult i dem, blir de brunlige.

    Vær nøye med både farge og konsistens på malingen. Malingen skal være litt kremaktig og strøkene skal være lange og jevne. Det er lurt å male med strøk i kryssende retning. Ta vare på arkene du har malt på. Det kan være du trenger å lage en erstatning av noen fargeflater.

    Sjablong

    Skjær ut formene du skal bruke, fra utskriften av malen. Bruk åpningene i arket til å streke opp de fargeflatene du trenger. Velg et sted på arket som har jevn farge og overflate. Skjær ut formen du har streket opp, ved hjelp av tapetkniv og stållinjal.

    Fargeflater

    Bland fargene slik de vises i fargesirkelen. Gjør deg ferdig en fjerdedel om gangen. Samle alle fargeflatene på ett sted før du begynner å lime dem på arket.

    Plasser fargeflatene på arket uten å lime dem fast. Sjekk at de er på riktig plass, har den riktige fargetonen, og at de er av god kvalitet.

    Monter fargeflatene

    Når du ser at det blir riktig, er det tid for å montere alle bitene inn på plakaten. Bruk arbeidstegningen for å streke opp hjelpelinjer på riktig plass. Det er verdt å merke seg hvor midten av fargesirkelen er. Den vises som et kryss av stiplede linjer på arbeidstegningen.

    Valørskalaen nederst på plakaten er oppgaven som er beskrevet i del 2. Studer arbeidstegningen for å forstå hvor de enkelte delene hører hjemme. Tittel kan skrives med dekorativ skrifttype, enten for hånd eller ved hjelp av digitale hjelpemidler.

    Lim

    Når du skal påføre lim, er det lurt å gjøre dette utenfor det arket du monterer fargeflatene på. Da kan du unngå å få limsøl på plakaten din. Bruk et papir til å beskytte pulten din mens du tar på limet. Jevne tynne lag med lim på baksida av fargeflatene er best.

    Plasser hver fargeflate på riktig sted. Juster og kontroller før limet tørker.

    Del 2: Bland en farge med hvitt og svart for å få ulike valører

    Valør er lyshetsgraden i en farge. I denne delen av oppgaven skal du lage to valørskalaer av en farge du velger. Det vil si at du skal lage trinnvise overganger og gjøre fargen gradvis lysere og mørkere. Her er det lettest hvis du velger en primærfarge, siden den er ferdig blandet fra produsenten.

    Hver bit i valørskalaen du skal lage, er 3 cm x 3 cm. Bruk samme sjablongteknikk som for fargesirkelen, men tegn opp kvadratet selv.

    Gjør fargen lysere

    Start med den valørskalaen som går fra ren farge til blandinger med mer lyshet mot hvitt. La det være sju trinn fra den rene fargen til den lyseste valøren. Start med å male ei flate med den rene fargen. Bland inn litt hvitt i fargen, og mal en ny flate med denne valøren. For neste valør, blander du inn enda mer hvitt. Mal med denne. Fortsett slik til du har sju valører fra ren farge til en veldig lys valør av denne.

    Gjør fargen mørkere

    Tilsvarende skal du jobbe fram en valørskala for de mørke valørene. Start med den rene fargen og mal flata på eget ark. Bland inn litt svart maling for den første nye valøren og så videre. Vær oppmerksom på at det skal veldig lite svart maling til før fargen endrer karakter. Du kan alltids legge til mer svart i fargen, men du kan ikke ta ut svart fra fargen når det først er blandet inn. Prøv deg fram med litt og litt svart.

    Monter valørskalaene

    Bruk samme teknikk som i fargesirkelen. Limingen gjør du først når alt er ferdig malt, og alle bitene ligger klare.

    Reflekter og diskuter to og to

    • Hva er hensikten med å lære om fargelære og fargesirkelen?

    • Hvordan kan kunstnere dra nytte av denne kunnskapen?

    • Hvordan kan farger påvirke oss følelsesmessig? Velg en farge fra fargesirkelen og beskriv hvilke følelser eller stemninger den kan uttrykke.

    Relatert innhold

    Fagstoff
    Ittens fargesirkel

    En innføring i Ittens fargesirkel og begrepene primær-, sekundær- og tertiærfarger.

    Skrevet av Bjørn-Ole Schjølberg.
    Sist faglig oppdatert 16.10.2024