Komplementærkontrast i frisørfaget - Produktutvikling og produksjon (FD-FBI vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Komplementærkontrast i frisørfaget

Når du som frisør skal lysne eller farge et hår, må du noen ganger korrigere håret for å fjerne uønskede pigmenter eller legge inn noen ekstra pigmenter for at fargen skal bli riktig. Da må du kjenne til komplementærkontrast.

Komplementærkontrast

Komplementærkontrast er den mest brukte kontrasten innenfor fargebehandling. En komplementærkontrast består av to farger som ligger overfor hverandre i Ittens fargesirkel.

Om du som frisør skal lysne eller farge et hår, må du noen ganger korrigere håret for å fjerne uønskede pigmenter eller legge inn noen ekstra pigmenter for at fargen skal bli riktig.

Fargeskalaer i frisørfaget

Nedenfor ser du 3 fargeskalaer som du må kjenne til som frisør.

Figur 1 viser en skala med de fargene i et hår som er synlige for øyet. Skalaen i figur 2 er en oversiktstabell som viser de pigmentene som finnes i håret, men som vi ikke ser. Skalaen i figur 3 viser komplementærkontrasten, eller fargepigmentene vi bruker når vi korrigerer farger og tilpasser fargeblandinger.

Om du sammenligner disse to siste skalaene med fargesirkelen, kan du se at det er de samme fargene som ligger overfor hverandre. Fargene som danner en komplementærkontrast, kan ha to egenskaper: De kan enten framheve hverandre eller nøytralisere hverandre.

Eksempel 1

På bildene ovenfor er komplementærkontrasten gul–lilla brukt som en effekt. Her blir effekten sterk fordi disse fargene framhever hverandre når de står ved siden av hverandre.

Eksempel 2

Skal du derimot farge et hår lys blondt med en kald nyanse, må du bruke samme komplementærkontrast til å nøytralisere. Når du bleker et hår, kommer det gule pigmenter fram. Siden du ønsker en kald farge, må du fjerne de gule pigmentene. Da velger du en lys farge i fargeskalaen med lilla pigmenter. På den måten blir resultatet lyst, kaldt og nøytralt. For å vedlikeholde en slik kald farge kan kunden kjøpe med seg sjampo og kurprodukter med lilla pigmenter til å fylle på med hjemme.

Skrevet av Anita Nordtveit Ekrene.
Sist faglig oppdatert 16.06.2020