NCS fargekoder - Praktisk yrkesutøvelse (BA-BAT vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

NCS fargekoder

Ofte trenger vi å finne tilbake til en spesiell farge når vi jobber med maling. Da kan vi få hjelp av NCS-koder. Koden forteller oss hvor fargen ligger på kulørtonekretsen og i nyansetrekanten.

NCS er et kommunikasjonssystem for farger som bygger på hvordan vi mennesker ser farger. Systemet brukes i fargehandelen. Fargekoder gjør at vi kan snakke om samme farge uten misforståelser.

Kodene bygger på elementærfargenes forhold til hverandre, og tallene står alltid i %.

Kodene forteller oss hvor fargen ligger på kulørtonekretsen (fargesirkelen til NCS) og i nyansetrekanten.

Eksempel: S 1050-Y90R

Y90R viser at kulørtonen inneholder gulhet (Y) og rødhet (R). Tallet viser hvor mange prosent det er av den siste fargen. Her blir det 90 % rødhet (R). Summen i % skal alltid være 100. Da kan vi regne oss fram til at det må være 100 % - 90 % = 10 % gulhet (Y).

Tallene 1050 beskriver nyansen. De to første tallene forteller hvor mye svarthet det er. Mens de to siste tallene beskriver kulørthet (fargestyrke). Nyansen i eksempelet har 10 % svarthet og 50 % kulørthet (fargestyrke). Summen skal alltid være 100 %. Vi kan derfor regne oss fram til hvitheten:
100 % - 10 % - 50 % = 40 % hvithet.

I modellen av nyansetrekanten står S for hvor mye svarthet det er i fargen, og C forteller hvor mye kulør (farge) det er. W står for hvithet.

Nøytrale farger

Gråtonene mellom hvit og svart er nøytrale. De inneholder ikke kulør. I stedet for en kulørtone får de bokstaven N i koden.

Eksempel: S 4500-N

Gråtonen har 45 % svarthet og ingen kulørthet.
100 % - 45 % = 55 % hvithet
Fargen er altså en ren grå, uten kulør.

Standard fra 1995

S foran koden betyr at koden er standardisert. Det vil si at den er en av de 1950 NCS-kodene som er norsk og internasjonal standard.

S foran koden betyr også Second Edition, andre utgave. Det vil si at koden er gjeldende standard fra 1995. Koder uten bokstaven S, kaller vi for ustandardiserte NCS-koder. Det er viktig å merke seg at det kan være nyanseforskjell på en NCS-kode med og uten S.

Finn NCS-kode ved hjelp av fargemåler

Fargehandlere har ofte en NCS-skanner som kan analysere ulike overflater og finne den nærmeste NCS-fargekoden. Slik kan du få hjelp til å identifisere en farge, uavhengig av materiale.

NCS-illustrasjoner, tekst og koder er gjengitt med tillatelse fra:
NCS®© Norwegian Colour Senter AS.

Fargene som vises digitalt, vil ikke være helt identiske med hvordan fargene ser ut. Sannheten er fysiske fargeprøver.


Relatert innhold

Skrevet av Inger Gilje Sporaland, Rune Norli og Kjell Brørs.
Sist faglig oppdatert 03.07.2019