Hopp til innhold
Bokmål
Oppgave

Vurder miljøtilstanden i vann og vassdrag

Utforsk vannkvaliteten i innsjøer og vassdrag med Miljødirektoratets Vannmiljø-kart. Sammenlign biotiske og abiotiske faktorer på tvers av ulike lokaliteter, og analyser hvordan geografiske og menneskeskapte forhold påvirker vannmiljøet. Hvordan er tilstanden der du bor?

Undersøk vannøkosystemer

Miljødirektoratets temakart for vannmiljø gir informasjon om biotiske forhold, som fisk, plankton og alger, og abiotiske forhold, som temperatur, pH og oksygeninnhold, i innsjøer, elver og havområder. I denne oppgaven skal du bruke dette kartet til å finne informasjon om vannøkosystemer i nærheten av hjemstedet ditt eller et annet sted du har tilknytning til.

Slik bruker du kartet

De ulike lokalitetene er markert med sirkler med ulike farger. Blå og grønne sirkler viser hvor man overvåket hele økosystemet, altså hvor man har foretatt målinger av både biotiske og abiotiske forhold.

Du må regne med å lete litt for å finne lokaliteter som kan sammenliknes. Målingene kan eksporteres til regneark.

  1. Velg en lokalitet du vil undersøke. Tips: Mørkeblå sirkler viser undersøkelser av store innsjøer. Her er det ofte gjort mange målinger, så her vil du sannsynligvis finne mye data, for eksempel disse innsjøene:

  1. Velg "Vis" ved "Faktaark".

  1. Velg en eller flere parametre som du vil se nærmere på.

Oppgaver

  1. Velg ut noen innsjøer som du sammenlikner noen selvvalgte parametre for. Velg for eksempel innsjøer som

    • ligger i samme kommune
    • ligger i ulike deler av landet (ulike økoregioner)
    • tilhører ulike klimaregioner (høyde over havet)
    • har ulik størrelse
    • har ulik dybde
    • ligger nær tettbebyggelse, industri eller annet
  2. Lag en oversikt som gjør det lett å sammenlikne tilstanden i ulike innsjøer. Dere kan for eksempel lage grafiske framstillinger som viser måleverdier over tid på samme lokalitet, eller som sammenlikner ulike lokaliteter. Finn ut hvordan de ulike parametrene kan påvirke plante- og dyrelivet i vannet.

    Bruk vannkvalitetstabellen hos Miljolare.no til å vurdere om innsjøen er påvirket av for eksempel overgjødsling, sur nedbør eller miljøgifter. For å vurdere forekomsten av miljøgifter kan dere bruke grenseverdiene i tabell 3.1 og 3.3 i Grenseverdier for klassifisering av vann, sediment og biota fra Miljødirektoratet.

  3. Presenter det dere finner ut, for hverandre eller for andre på skolen. Dere kan for eksempel lage en utstilling med plakater eller sette sammen en digital presentasjon med det dere har funnet ut.

Relatert innhold

Skrevet av Thomas Bedin.
Sist faglig oppdatert 31.03.2025