Smakstest av økologiske varer - Naturfag (RM) - NDLA

Hopp til innhold
Øvelse

Smakstest av økologiske varer

I denne oppgaven skal du bli bedre kjent med økologiske produkter. Ved å smaksteste vil du også trene på å bruke smaksganene dine.

Informasjon om oppgaven

Læreren skal foreta innkjøp, og deretter skal dere smaksteste økologiske produkter opp mot konvensjonelle. Hvilke smaker best? Skjema til bruk i smakstestingen er lagt ved som PDF.

Oppgave

Innkjøp

Kjøp inn økologiske og konvensjonelle grønnsaker og frukt av samme sort, slik at det danner grunnlag for sammenligning. Det vedlagte skjemaet er beregnet for tre sorter.

Forberedelser før smakstesting

Utstyr

Kniv, fat til smaksprøver, notislapper, vann, glass, smakstallerkener og eventuelt servietter.

Gjennomføring

  1. Skjær opp like store biter av alle sorter, og anrett på fat. Sett en navnelapp med en tallkode under hvert fat og samme tallkode oppå fatet. Lag deg en fasit med hva som er økologisk og konvensjonell, eller skriv en lapp med Ø under på økologisk vare.
  2. Del ut testskjema. Følg reglene som er satt opp for testing (se huskelappen).
  3. Testpanelet forsyner seg av de ulike sortene, og smaker. Bruk skjema og noter under hver kolonne. I én av kolonnene skal det gis terningkast. Varen med f.eks. tallkode 1 skrives under tallkode 1 på skjema.
  4. Gå gjennom testskjemaet og sammenlign resultatene for økologisk og konvensjonell vare. I kolonnen der det gis terningkast, kan man finne gjennomsnittet av terningkastene ved å legge sammen alle tallene fra hver elev, og dele dette på antall elever som har vært med i testpanelet. Hvilken råvare kommer best ut i test?

Huskelappen

Ved seriøse tester av produkter skal testpanelet

  • være stille i rommet
  • drikke kun vann under testing
  • unngå kaffe siste timen
  • unngå tobakk siste halvtimen
  • bruke lite parfyme
  • hverken være sulten eller mett
  • ikke være stresset
Skrevet av Unni Kulhuset Granheim.
Sist faglig oppdatert 07.09.2022