Hovslaging - Naturbasert produksjon og tjenesteyting (NA-NAB vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Hovslaging

Hovslageren er jevnlig innom stallen for å sko hesten og stelle hoven. Hovslager er et eget yrke. I denne artikkelen ser vi nærmere på hva en hovslager gjør.

Hovslager

En hovslager skal sko og beskjære hovene på alle typer hester og han har kunnskap om hovpleie, helse og sjukdom, verktøy og materialer. Om hesten skal ha sko eller ikke, kommer an på hva hesten trenger, men alle hester har behov for jevnlig verking. Antall hester, næringsvirksomheter og bruksområder øker, og det betyr økt etterspørsel etter profesjonelle yrkesutøvere.

Å arbeide som hovslager krever i første rekke at du har utdanning og evnen til å lære av de erfaringene du gjør deg etter hvert. I tillegg må du kunne samarbeide med veterinærer, trenere, hesteeiere og andre – til beste for hesten. Hovslagerfaget egner seg ikke for selvstudium og korte kurs. Den videregående utdanninga tar fire år.

Hovslageren møter hester med svært mange ulike behov og problemstillinger – ikke bare friske hester, men hester som kan ha skade eller sjukdom relatert til eller i hovene. Det er veterinæren som stiller diagnosen hvis hesten er sjuk eller skadet, men hovslageren og veterinæren må samarbeide for å finne den optimale løsninga.

En kompetent hovslager begrunner vurderingene sine ut fra et faglig ståsted og ut fra hestens behov. Om hesten skal ha sko eller ikke, avhenger av hestens behov. Verking for barfot inngår også i læreplanen for hovslagerfaget, i tillegg til smiing.

Bli med hovslageren på jobb

I denne presentasjonen får du følge hovslageren på jobb, og du får et inntrykk av hovslagerens arbeid.

Oppgave

Dra og slipp riktig navn på hovslagerens verktøy.

Relatert innhold

Fagstoff
Yrke: hovslager

Lurer du på hvordan det er å jobbe som hovslager? Her finner du mer om hovslageryrket.

Skrevet av Kristin Sundstrøm og Ragnhild Kjeldsen.
Sist faglig oppdatert 23.05.2022