Fra idé til ferdig produkt: skistavholder - Materialer og teknikker (DT-DTH vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Arbeidsoppdrag

Fra idé til ferdig produkt: skistavholder

I denne oppgava skal du bruke en CNC-styrt maskin til utvikling av et produkt, og du vil se nytten av å kunne modellere og lage 2D- og 3D-tegninger ved hjelp av maskinen.

Idéen blir født

Utviklinga av et nytt produkt starter ofte med en idé eller en utfordring. Aller først lager vi ofte ei handskisse, en modellering eller teknisk tegning. Deretter produserer vi en prototype, som vanligvis blir forbedra før står der med det endelige produktet.

Utfordring: å holde orden på skistaver

I mange boder og garasjer finnes det løsninger for oppbevaring av skistaver. La oss si at du mangler en slik innretning i garasjen din, men du har nå kommet på en idé til en holder (et stativ) der du kan henge opp skistaver.

Da er det lurt om du først tegner ei skisse som viser hvordan du tenker at holderen skal se ut. Etter hvert setter du på mål, velger materialer og vurderer ulike typer overflatebehandling. Her bør du tenke særlig på to ting: hvordan holderen skal kunne produseres miljøvennlig og effektivt, og hvordan du kan få til en brukervennlig løsning. Om du kommer på nye og andre løsninger underveis, er det helt fint: Det er dette som er utvikling.

Ta mål og planlegg!

Det kan lønne seg for deg å ta mål av flere ulike skistaver, for da sikrer du at holderen passer til alle typene. Før du begynner å modellere, bør du også ha flest mulig mål på skissa, da blir modelleringsarbeidet lettere. Benytt måleverktøy og prøv å se for deg hvordan holderen skal bli.

Du kan også modellere (tegne) skistaver og teste om de fungerer i stavholderen du har tegna. Det bør blant annet være stor nok avstand mellom spora slik at det er god plass til trinsene. Bruker du modelleringsprogram, slipper du å produsere flere prototyper.

Produksjon

Etter at du har modellert holderen, er neste steg produksjon. Du må da lage en 2D- eller 3D-arbeidstegning der du målsetter og velger material. Du lager også dxf-fil.

Dxf-fila til skistavholderen finner du som filvedlegg nederst i på denne sida. Som du vil se av den vedlagte tegningen, er det gjort klart for hull for å skru holderen på vegg, slik at du slipper å bore. I tillegg er alle hjørner runda av med R10 (radius = 10 mm) slik at du slipper skarpe kanter.

Når du lager 2D- eller 3D-tegning, vil modelleringsverktøyet spare deg for tid og arbeid fordi tegningen oppdaterer seg etter hvert som du endrer på modellen.

Materialvalg

I eksempelmodellen er det valgt ei 1,5 mm stålplate som er belagt med aluzink. Stålleverandørens beskrivelse av denne plata er KV PL ALUZ DX51D+AZ150 500 19047 21159181.

Trengs det overflatebehandling av belagte plater?

Ferdig belagte plater, som her stålplater belagt med aluzink, ser pent ut og er et godt valg med tanke på å hindre rust. Det er likevel lurt å overflatebehandle kantene plasmaskjæreren har skåret, for disse vil ruste etter hvert. Her kan du pynte med en sinkspray. Alternativt kan du lakkere hele skistavholderen slik at du får den fargen du vil ha. Du kan da benytte sprayboks, men du kan også oppnå et fint resultat med rull eller pensel.

Design og plateutnytting

I dette prosjektet er det tenkt på god plateutnyttelse. Holderen er 990 mm langt, mens standard bredde på stålplater er 1000 mm. Plasmaskjæreren må ha gods å skjære rundt, men det går likevel bort kun 5 mm på hver side.

Manuelt maskinert vs. CNC-maskinert produkt

  • Skjæretida for denne skistavholderen med CNC-skjæremaskin er ca. ett minutt. Hvor lang tid ville du brukt på å lage holderen like nøyaktig med manuelle maskiner?

  • Hvilke manuelle operasjoner ville vært nødvendige for å få laga denne holderen?

Prosjekt skistavholder trinn for trinn

Skrevet av Njål Arve Bakketun og Haldor Hove.
Sist faglig oppdatert 10.05.2021