Verktøy for produksjon av multimedia-artikkel - Konseptutvikling og kommunikasjon (IM-MED vg2) - Ressurssamling - NDLA

Hopp til innhold
Veiledning

Verktøy for produksjon av multimedia-artikkel

Vil du bli flinkere til å lage visuelt, multimedialt innhold for skjerm? Her får du tips til et konkret verktøy du kan bruke til å kombinere tekst, bilder og videoer på spennende måter!

Sway

Det finnes mange ulike presentasjons- og publiseringsverktøy du kan bruke til å lage visuelle og multimediale produksjoner for skjerm. Kanskje har dere som går på medier og kommunikasjon, tilgang til Adobe Spark på skolen? Eller bruker du kanskje Wordpress eller Shorthand? Da vet du sannsynligvis at du kan bruke disse programmene til å brekke om tekst og bilder til visuelle nettsider, presentasjoner eller sammensatte tekster.

I denne veiledningen vil vi vise deg hvordan du kan produsere visuelt, digitalt innhold med Sway. Programmet er en del av Microsoft Office-pakken og er gratis hvis du registrerer deg på sway.office.com.

Her er et eksempel på en nettreportasje med tekst, bilder og videoer som er lagd med Sway. Tips: Sett på fullskjerm for å oppnå en wow-effekt! Har du lyst til å lage noe lignende?

Slik lager du innhold med Sway

1. Planlegg og produser

Finn ut hva du vil lage noe om, og planlegg, finn og produser innhold som tekst, lyd, bilder og videoer. Før du begynner å sette sammen produksjonen, bør alle elementene være på plass. Det vil si at teksten bør være skrevet, og at bildene og videoene bør være ferdig redigert! Bruk den tida du trenger, før du går til neste trinn.

2. Legg til innhold

Når alle elementene er på plass, kan du opprette et dokument ("ny, tom Sway") og legge inn innholdet ditt. Lek deg med å lage bildekaruseller, sette inn bakgrunnsbilder og legge inn lyd- eller videoklipp. Last opp eget innhold, eller finn innhold på nett. Husk å sjekke at bildene eller videoene du bruker, er merket med CC-lisens!

Tips til hvordan du finner og legger inn innhold i Sway. Video: Maren Aftret-Sandal / CC BY-SA 4.0

3. Velg layout

Tenk på at designet skal passe til formålet, kanalen og målgruppa. Du kan tilpasse uttrykket ved å velge farger, skrifttyper og layout. Bestem om leseretningen skal være loddrett (som på en nettside) eller vannrett (som på et nettbrett). I Sway kan du trykke på Utforming, Stiler og Tilfeldig (engelsk: remix) for å få flere layout-forslag.

Tips til hvordan du finner og velger forslag til layout i Sway. Video: Maren Aftret-Sandal / CC BY-SA 4.0

4. Sjekk arbeidet ditt

Før du sier deg ferdig, er det viktig at du går gjennom sluttproduktet selv. Du bør dessuten vise det til andre og be om innspill, slik at du leverer et best mulig produkt. Gå også over språket! Unngå tungt språk med lange setninger, og luk ut skrivefeil.

5. Del og publiser

Publiser i egnet kanal, eller del presentasjonen din med læreren. Oppe til høyre i Sway ser du en pil og teksten Del. Trykk her for å få opp delingsmuligheter. Du kan bestemme hvem du skal dele med, og om du skal dele URL eller visuell kobling eller bruke innebyggingskode.

Hvis du skal plassere Sway-presentasjonen på en nettside, kan du bygge den inn (engelsk: embedding). Da bør du anbefale at leseren velger fullskjermsvisning. Velg i så fall Få innebyggingskode.

Relatert innhold

Ekstern
Sway

Nettside hos sway.office.com

Skrevet av Maren Aftret-Sandal og Stina Åshildsdatter Grolid.
Sist faglig oppdatert 18.03.2021