Hopp til innhold
Fagartikkel

Tegning

Å tegne vil si å lage et bilde for hånd eller digitalt, med ulike tegneverktøy. Du kan tegne det du ser, eller du kan bruke tegning til å visualisere en idé. Å tegne kan hjelpe deg med å få en bedre formforståelse. Det er viktig at teknikken og redskapene du bruker, passer til motivet du tegner.

Skisse

En skisse skal ikke være "flinkt tegnet", men brukes til å få frem idéer. Her kan du jobbe raskt og bruke en røff strek. Når du skisserer, viser du gjerne en utviklingsvei fram mot et mål. En skisse kan inneholde en tankeprosess der du arbeider med form, dekor og farge. Hent gjerne inspirasjon fra bøker, nettet eller omgivelsene rundt deg når du jobber i en skisseprosess. Det er viktig at du ikke setter grenser for hvordan en skisse kan se ut. Her er det opp til deg hva du vil skrible ned.

Neste del av skisseprosessen vil være å systematisere de ideene du har skissert ned, og jobbe mer konkret fram mot et mål. Har du en oppgave på skolen der det skal være en skisseprosess, kan det være lurt å ikke planlegge noe på forhånd. Bruk inspirasjonen du kommer over, og tegn ned alle idéene du måtte få.

Kontur

Kontur er de ytre linjene som avgrenser en form. Når du tegner skisser, er det vanlig å bruke konturtegning. Da tegner du kun den ytre formen på motivet/produktet og har med få detaljer.

Valør

Vil du ha mer detaljerte skisser, er det vanlig å legge til litt valører. Det vil si at du skraverer motivet i ulike nyanser. Tegner du med gråblyant, vil du ha en skala fra hvit og lysegrå til mørkegrå, nesten svart. Dette kan du variere med hvor myk eller hard blyanten er, eller kreftene du legger til når du skraverer. Valører bruker du når motivet skal framstå som tredimensjonalt.

Digital tegning

Med computer-aided design (CAD) kan du lage tegninger og modeller som har mange fordeler i forhold til håndtegnede skisser. Blant annet kan du lage tredimensjonale modeller og simulering av produkter.

Du kan bruke et illustrasjonsprogram som Adobe Illustrator eller et enkelt 3D-tegneprogram som heter Google SketchUp. Det som er viktig, er å finne et program som passer til det arbeidet du vil gjøre, og ikke blir et hinder på grunn av avansert teknologi.

Skrevet av Iselin Myklebust og Inger Gilje Sporaland.
Sist faglig oppdatert 01.12.2018